Un veteran rus acuzat că și-a ucis fosta soție cu 16 lovituri de cuțit a scăpat de închisoare datorită participării la războiul din Ucraina

Un veteran rus acuzat că și-a ucis fosta soție cu 16 lovituri de cuțit a scăpat de închisoare datorită participării la războiul din Ucraina

Tribunalul Militar al Districtului Sud din Rostov-pe-Don l-a condamnat pe caporalul Eduard Bitarov la o restricție în serviciul militar timp de un an, cu o deducere de 10% din soldă, relatează portalul rusesc independent Agentsvo („Agenția”), care scrie că o circumstanță atenuantă a fost, printre altele, participarea la războiul din Ucraina.

Bitarov a fost găsit vinovat de ucidere din culpă, care se pedepsește cu închisoare de până la trei ani, însă instanța a decis să se limiteze la o restricție în serviciul militar timp de un am, cu o deducere de 10% din salariu la stat.

Potrivit documentelor Curții, printre circumstanțele care au atenuat pedeapsa, instanța a recunoscut, printre altele, participarea sa la războiul din Ucraina și statutul de veteran de luptă.

Alte circumstanțe atenuante au fost faptul că a fost pentru prima dată urmărit penal, că și-a recunoscut vinăvoția, că are copii sau referințele pozitive de la superiorii să din garnizoanei Nalcik.

După cum a relatat postul Wings TV , Bitarov și-a ucis fosta soție „cu o cruzime deosebită”: a înjunghiat-o de 16 ori.

La apel, rudele victimei au insistat că probele din dosar indică tortură și omor cu cruzime extremă. În plus, după cum au subliniat rudele, Bitarov și-a schimbat în mod repetat mărturia la proces: mai întâi a vorbit despre autoapărare, apoi despre comportamentul imoral al femeii.

Crima s-a petrecut în urmă cu an, la Mozok, în Republica Osetia de Nord, după ce Bitarov divorțase de Emma Karkusova, care plecase să locuiască la mama ei, alături de cei trei copii ai cuplului.

Cinci luni mai târziu, fostul soț a decis să se împace cu ea. Pe 5 mai, la invitația lui, ea a mers să-l viziteze în Mozdok; pe 9 mai, cadavrul ei a fost găsit în apartamentul lui închiriat.

Portalul IStories („Povești importante”) nota că, până la 18 noiembrie 2022, a identificat peste 60 de sentințe în dosare penale în care participarea la război a fost recunoscută drept circumstanță atenuantă. În alte 9 cazuri, doar intenția de a merge pe front a fost o circumstanță atenuantă.

O atenuare a pedepsei pentru crimă în cazul participanților la război nu au fost raportată anterior.

Dacă militarii care luptă în Ucraina beneficiază de circumstanțe atenuante în instanță, cei care refuză să o facă, dimpotrivă, sunt pedepsiți din ce în ce mai aspru.

După cum a scris MediaZona, alt portal independent, de la începutul anului 2023 până pe 13 iulie, instanțele militare au deschis 2.076 de astfel de dosare penale.

Aproximativ jumătate dintre cei condamnați în temeiul acestui articol au ajuns într-o colonie corecțională. Pedeapsa maximă conform acestui articol este de 10 ani de închisoare.

69% dintre militarii care au părăsit unitatea mai mult de o lună au primit cinci sau mai mulți ani de închisoare (inclusiv pedepse cu suspendare).

După izbucnirea războiului, represiunile împotriva societății civile au devenit și mai dure.

Proiectul OVD-Info a numărat 603 inculpați în dosare penale antirăzboi, în perioada 24 februarie 2022 – 22 iunie 2023. Alte 7.182 de dosare administrative au fost depuse în temeiul articolului despre „discreditarea” armatei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *