Unde este cel mai curat aer de pe Pământ, cea mai mică poluare. Regiunea care te-ar putea ține sănătos mai mult timp decât crezi

RMAG news

Oceanul de Sud este renumit pentru că are cel mai curat aer de pe Pământ, dar motivele precise pentru care se întâmplă asta au rămas un mister timp de foarte mulți ani.

Cercetările recente au descoperit că norii și ploaia joacă un rol crucial în curățarea atmosferei.

Ce au descoperit oamenii de știință despre cel mai curat aer de pe Pământ

Nivelurile de aerozoli peste Oceanul de Sud sunt influențate de o serie de factori. Aceștia includ cantitatea de spray de sare și variația sezonieră în creșterea organismelor mici asemănătoare plantelor numite fitoplancton, care sunt o sursă de particule de sulfat în aer.

Mai puțini sulfuri sunt produși în timpul iernii, moment în care aerul deasupra Oceanului de Sud este cel mai curat.

Dar asta nu e povestea completă. Oceanul de Sud este și cel mai noros loc de pe Pământ.  Aici au loc ploi scurte și sporadice ca în niciun alt loc. Am vrut să înțelegem rolul norilor și al ploii în curățarea aerului.

Oamenii de știință au fost atenți la modelele distinctive de tip fagure în câmpul de nori. Acești nori de tip fagure de miere sunt desențiali pentru că au un rol major în reglarea climei.

Cum funcționează totul

În momentul în care celula de fagure de miere este umplută cu nor sau închisă, este mai albă și mai strălucitoare, reflectând mai multă lumină solară înapoi în spațiu. Așadar, acești nori contribuie la menținerea temperaturii scăzute a Pământului.

Celulele goale sau deschise, pe de altă parte, lasă să intre mai multă lumină solară.

Aceste subtilități rămân o sursă de eroare în modelarea climei Pământului pentru că nu sunt incluse corespunzător. Este important să se obțină echilibrul între celulele deschise și închise corect, altfel rezultatele pot fi complet greșite.

Faptul că celulele de fagure de miere sunt deschise sau închise are legătură și cu cantitatea de ploaie pe care o pot produce.

Celulele sunt suficient de mari pentru a fi văzute din spațiu, având în jur de 40-60 km în diametru. Așadar, oamenii de știință le pot studia folosind imagini de satelit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *