UNRWA se declară „extrem de disperată” după ce mai multe țări au suspendat finanțările în urma acuzațiilor de implicare a unor angajați în atacul Hamas

UNRWA se declară „extrem de disperată” după ce mai multe țări au suspendat finanțările în urma acuzațiilor de implicare a unor angajați în atacul Hamas

„Nevoile umanitare din Gaza cresc de la o oră la alta”, a declarat pentru BBC Juliette Touma, directoare de comunicare a Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat (UNRWA), în contextul în care mai multe țări au suspendat finanțările după acuzațiile Israelului privind posibila implicare a unor angajați ai agenției în atacurile Hamas din 7 octombrie.

Touma afirmă că acuzațiile au fost „extrem de grave” și comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a luat o „măsură extraordinară” prin concedierea imediată a membrilor personalului în cauză.

Dar, adaugă ea, „suntem extrem de disperați. A venit într-un moment în care nevoile umanitare din Gaza cresc de la oră la oră. Oamenii continuă să fie strămutați. Oamenii sunt înfometați. Ceasul ticăie rapid spre foamete”.

„Facem tot posibilul pentru a evita să ajungem la foamete. Dar această lipsă de finanțare cu care ne-am confruntat acum, când cel puțin 10 dintre cei mai mari donatori au pus o pauză temporară asupra finanțării, va avea repercusiuni foarte, foarte grave asupra a ceea ce este, în acest moment, cea mai mare operațiune umanitară din Gaza”, a adăugat reprezentanta UNRWA.

Printre țările care au suspendat finanțările către agenția ONU se numără SUA, Australia, Canada, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Ţările de Jos, Germania, Japonia şi Austria.

Și România a anunțat luni, 29 ianuarie, că „până la finalizarea investigației, nu va lansa proceduri pentru noi contribuții voluntare către UNRWA”.

Potrivit datelor UNRWA din 2022, principalii săi donatori sunt SUA, Germania, Uniunea Europeană, Suedia, Norvegia, Japonia, Franța, Arabia Saudită, Elveția, Turcia, Canada, Țările de Jos, Marea Britanie, Italia și Danemarca.

În urma acuzațiilor, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că nouă dintre cei 12 angajați UNRWA vizați de acuzații au fost concediaţi, altul a fost ucis, iar identitatea altor doi este „în curs de clarificare”.

Un dosar al serviciilor de informaţii israeliene, citat de The New York Times, arată că aproape 200 de lucrători ai UNRWA sunt agenţi ai Hamas sau ai Jihadului Islamic, fără a furniza dovezi detaliate.

De asemenea, The Wall Street Journal a relatat, citând același dosar, că aproximativ 1.200 dintre cei 12.000 de angajaţi ai UNRWA din Gaza au legături cu Hamas sau Jihadul Islamic.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni că agenția ONU este „perforată de Hamas”, părând astfel să confirme datele din dosar, notează BBC.

„Am descoperit că au existat 13 lucrători ai UNRWA care au participat efectiv, direct sau indirect, la masacrul din 7 octombrie. În şcolile UNRWA, ei au predat doctrinele de exterminare a Israelului – doctrinele terorismului, glorificând terorismul, lăudând terorismul”, a spus Netanyahu, într-un interviu acordat postului britanic TalkTV.

ONU a refuzat să comenteze aceste afirmații, precizând că o anchetă internă asupra agenției este în curs de desfășurare.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *