Un judecător din Italia închide după șapte ani dosarul împotriva ONG-urilor de salvare a migranților din Marea Mediterană

Un judecător din Italia închide după șapte ani dosarul împotriva ONG-urilor de salvare a migranților din Marea Mediterană

Un judecător de cameră preliminară din Trapani, Sicilia, a dat dreptate, vineri, la trei organizații caritabile de salvare pe mare a imigranților, care au fost acuzate de încurajarea imigrației ilegale în complicitate cu traficanții de ființe umane, anulând un dosar deschis în urmă cu mai bine de șapte ani, relatează Reuters.

Judecătorul a anunțat că nu există motive pentru a acționa împotriva organizațiilor caritabile internaționale Medici Fără Frontiere (MSF), Salvați Copiii și Jugend Rettet din Germania.

Decizia reprezintă o justificare pentru organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) care au negat întotdeauna orice interacțiune cu traficanții și au respins acuzațiile politicienilor italieni că acționează ca niște „taxiuri maritime” pentru imigranți.

„Aceste acuzații nefondate au încercat să blocheze activitatea echipelor umanitare de căutare și salvare de ani. Au fost destinate să scoată navele de pe mare și să contracareze eforturile lor de a salva vieți. Acum, aceste acuzații s-au prăbușit”, a declarat Christos Christou, președintele MSF.

Italia este primul „port” european de escală pentru mii de oameni care încearcă să traverseze Mediterana din nordul Africii, iar organizațiile caritabile de salvare au fost adesea vizate de partidele politice care se angajează să oprească aceste „curse”.

Prim-ministrul de dreapta Giorgia Meloni a acuzat ONG-urile de salvare că acționează precum un „feribot” pentru imigranți, iar guvernul italian a adoptat o legislație pentru a le restricționa activitățile, inclusiv prin sechestrarea navelor.

Italia se confruntă cu un flux constant de imigranți

Elly Schlein, liderul Partidului Democrat de opoziție, a declarat că decizia de vineri a fost „o sentință istorică” care a arătat că „solidaritatea nu este o crimă”.

În 2017, procurorii din Trapani au confiscat barca de salvare a lui Jugend Rettet, „Iuventa”, spunând că au găsit „dovezi serioase” ale unor întâlniri pe mare între membrii echipajului acesteia și traficanții libieni.

Ei au lansat acuzații similare împotriva organizațiilor Salvați Copiii și MSF, fără a le confisca navele. În urma acuzațiilor, Jugend Rettet și Salvați Copiii au oprit salvările în Marea Mediterană, în timp ce MSF le-a continuat.

Italia se confruntă cu un flux constant de imigranți maritim din Africa de Nord, dar numărul acestora a scăzut de la un vârf din 2016, în urma acordurilor de control la frontieră cu autoritățile libiene și tunisiene.

De la începutul anului, aproximativ 16.000 de imigranți au sosit pe țărmurile italiene, față de 35.000 în aceeași perioadă a anului 2023.

Navele ONG-urilor sunt responsabile pentru o mică parte a salvărilor pe mare din centrul Mediteranei – aproximativ 4,2% din total, conform statisticilor Ministerului de Interne italian pentru perioada ianuarie-iulie 2023.

FOTO: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *