Val de concedieri din zona IT în 2024. Evoluția pieței se află sub semnul întrebării

Val de concedieri din zona IT în 2024. Evoluția pieței se află sub semnul întrebării

Pe fondul contracțiilor tot mai vădite care au avut loc în economia mondială a ultimilor doi ani, exacerbate de costul ridicat al împrumuturilor și de o teamă tot mai mare de scădere a lichidităților și chiar de faliment, companii foarte mari din industria IT au făcut restructurări și au operat concedieri în masă.

Companiile din domeniu, multinaţionale şi locale, s-au trezit cu scăderea numărului de proiecte

Din cauza restucturărilor începute în America în trimestrul patru din 2022, care s-au extins în întreaga lume, piaţa românească de IT, care este în cea mai mare parte lohn în IT, adică IT-iştii noştri lucrează pentru proiectele altora, a început să se răcească, arată Ziare.

Companiile din domeniu, multinaţionale şi locale, s-au trezit cu scăderea numărului de proiecte, cu reducerea comenzilor, cu tăierea contractelor, iar în acest fel orele IT-iştilor nu s-au mai acoperit aşa de uşor.

Concedierile în masă și reducerea creșteriiÎn contextul unei prudențe accentuate pe piața IT, companiile adoptă o abordare mai conservatoare în ceea ce privește angajările și creșterile salariale, potrivit Oanei Botolan, managing partner la CTeam Group.

„Nu se mai angajează ca înainte și chiar s-au înghețat angajările. Salariile nu mai cresc ca în anii trecuți,” a afirmat aceasta pentru ZF.

Este cazul mai multor companii din marile centre IT din țară. NTT Data România, fosta EBS România, a anunțat recent că urmează să opereze un set extins de disponibilizări, ar urma să renunțe la mai mulți angajați, potrivit Ziarul de Cluj, citat de Adevărul.

„Din totalul de aproximativ 160 de membri ai departamentului ETEC, peste 100 au primit zilele trecute invitații la întâlniri 1la1, cele mai multe online, în care li se propune să demisioneze, primind în schimb un pachet modest de compensații financiare care nu a fost făcut public și care diferă de la un om la altul”, arată sursa citată.

Primii vizați de acest val de concedieri colective mascate sub forma unor despărțiri amiabile sunt angajații de pe bench (care în prezent nu sunt activi în proiecte comerciale), ei reprezentând acum circa 70% din totalul angajaților.

Ponderea angajaților cărora compania le-a propus o soluție de încheiere amiabilă a colaborării nu depășește 2% din numărul total de angajați și colaboratori”, au mai transmis reprezentanții NTT.

Contextul mai larg a fost explicat recent într-o analiză Economedia: „Compania este unul dintre jucătorii importanți din România, ocupând locul 15 la cifra de afaceri în 2022 între companiile de profil la nivel național, conform Termene.ro.

NTT este pe locul 3 în Cluj, după Endava și Cognizant. NTT Data a avut în 2022 o cifră de afaceri 471,18 milioane de lei (+10% față de anul precedent), un profit de 1,28 milioane de lei (+135%) și 1.118 angajați (de la 1.106 anul precedent). Chiar dacă cifrele sunt în creștere față de anul precedent, menționăm că firma avea un profit de 18-21 de milioane de lei, în perioada 2017-2019. Datoriile companiei se ridicau în 2022 la 120 de milioane de lei și au crescut constant, în ultimii ani, de la 34 de milioane în 2017.”

Numărul de angajați din sectorul IT a ajuns la finalul anului 2023 la 147.200 de persoane

Același fenomen însă a avut loc la Cognizant Softvision, companie care deja a procedat la mai multe valuri de concedieri folosind aceeași metodă. Informațiile pe care le-am primit arată că, de la începutul anului 2024, firma a disponibilizat peste 100 de angajați, mai ales din departamentele de IT support (operațional și call center) și Human Resources.

Mai mult, Playtika, Oracle și Electrolux sunt alte câteva nume din IT-ul românesc care s-au alăturat fenomenului mondial al disponibilizării angajaților. În decembrie 2022, compania de divertisment digital, Playtika, cu sediul central în Israel, dar care are mulți angajați în România, a disponibilizat 610 de angajați – 15% din angajații firmei, detalia Europa Liberă România în ianuarie.

Compania multinațională Oracle, una dintre cele mai ample prezențe în sectorul IT românesc, cu peste 4.300 de angajați în țară, a concediat deja primii 100 de angajați pe 5 ianuarie, iar planul vizează în total 184 de angajați, potrivit unui document obținut de publicația Libertatea, citat de Europa Liberă.

Fenomenul vine ca o continuare a mișcărilor similare de anul trecut. Una dintre cele mai radicale restructurări în 2023 a venit dinspre gigantul din consultanță și IT Accenture, cu afaceri și în România, care a anunțat concedierea a 19.000 de angajați pe o durată de 18 luni, în cadrul măsurilor de reducere a costurilor, începând cu luna martie a anului trecut.

În prezent, specialiștii estimează că numărul angajaților din sectorul IT riscă să stagneze sau chiar să scadă în 2024. Numărul de angajați din sectorul IT a ajuns la finalul anului 2023 la 147.200 de persoane, în creștere cu 5,1% față de anul precedent.

Ritmul de creștere este însă mult redus față de anii anteriori, când majorarea anuală a fost de peste 10%, cu un vârf în perioada pandemiei, în 2021 (+15%), după cum arată datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Cercetătorii anticipează că numărul de salariați în domeniul IT din România ar putea stagna sau chiar ar putea scădea ușor în 2024, conform unei analize transmise pentru Economedia.

Eliminarea beneficiilor salariale ale angajaților din IT a forțat în plus mâna angajatorilor, puțini dintre aceștia reușind să compenseze efectul legii la nivelul salariilor nete. Așa că e posibil ca fenomenul restrângerii pieței să continue anul acesta, înainte de orice indiciu de revenire a pieței.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *