Val de tentative de fraudă prin WhatsApp. Ce metodă folosesc infractorii cibernetici ca să fure date personale și financiare

Val de tentative de fraudă prin WhatsApp. Ce metodă folosesc infractorii cibernetici ca să fure date personale și financiare

Infractorii cibernetici apelează la o tactică de manipulare prin mesaje WhatsApp, prin care cer românilor să aprecieze anumite postări pe social media, iar prin intermediul Telegram determină victimele să dezvăluie date private și să investească bani, sub pretextul unor oportunități fictive de profit, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

„În ultimele zile, DNSC a primit numeroase notificări din partea utilizatorilor din România cu privire la recepționarea unor mesaje nesolicitate, sosite din partea unor necunoscuți pe #WhatsApp. Mesajele erau de obicei formulate în limba engleză sau în limba română”, a transmis DNSC, vineri, 15 decembrie.

În spatele mesajelor nesolicitate se aflau de fapt infractori cibernetici, care încercau să îi convingă pe oameni să dea like anumitor postari pe rețelele sociale, este vorba despre cinci clipuri pe Youtube sau TikTok, susținând că oamenii vor fui plătiți.

„Pentru a-i convinge de legitimitatea acestei șanse de a face rapid bani, după trimiterea dovezilor, atacatorii transmiteau în conturile interlocutorilor care au completat acestă sarcină o anumită sumă de bani. Însă, pentru a obține banii corespondenți task-ului prestat, erai redirecționat către un canal de Telegram pentru a menționa un cod care ar fi validat faptul că ai dus la îndeplinire sarcina”, spune DNSC.

Apoi, românii mulțumiți că au primit între 10 și 50 de lei sunt „încurajați să investească la rândul lor bani pe platforme care le-ar aduce oportunitatea de a câștiga și mai mulți bani” și în plus „sunt invitați să se alăture unui alt grup de discuții pe platforma Telegram, acolo unde ar putea fi ghidați de ‘specialiști’ în investiții, pentru a genera sume mai mari”.

Folosind manipulări de inginerie socială, infractorii cibernetici vor să obțină de la cei care cad în plasă date personale și financiare, dar și bani sub pretextul acestor „investiții” generatoare de profit pe termen scurt.

Sfaturile DNSC pentru a evita astfel de capcane:

fiți vigilenți atunci când navigați în mediul online și gândiți logic, în special atunci când întâlniți o ofertă mult prea bună ca să fie reală
fiți suspicioși atunci când primiți astfel de oportunități rapide de câștig, mai ales când vin prin mesaje nesolicitate, de la conturi necunoscute
verificați informații legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de ‘oferte’
analizați cu atenție informațiile culese din mediul online și evitați astfel de conturi sau persoane necunoscute care vă invită să aderați la programe false de investiții. Atenție deopotrivă la mesajele alarmiste, care vă invită să efectuați o acțiune rapid sau care anunță disponibilitatea ofertei exclusiv pentru o categorie de utilizatori.
evitați accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate, care oferă oportunități rapide de îmbogățire sau de economisire, dacă acestea conțin astfel de resurse, dar și instalarea de aplicații sau programe la cerere
eu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
în cazul în care ați introdus date financiare, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *