Valul de caniculă Cerberus obligă Atena să închidă Acropola, în timp ce Croația este afectată de incendii de vegetație

Valul de caniculă Cerberus obligă Atena să închidă Acropola, în timp ce Croația este afectată de incendii de vegetație

Grecia a închis vineri, 14 iulie, Acropola, celebra colină antică, în timpul celor mai călduroase ore ale zilei pentru a-i proteja pe turiști, în timp ce croații au trebuit, cu o zi înainte, să se lupte cu un puternic incendiu de vegetație, pe fondul valului caniculă “Cerberus” care a cuprins sudul Europei, informează Reuters.

În Italia, existau temeri cu privire la zilele următoare, în condițiile în care se așteaptă ca valul de căldură să se intensifice și temperaturile să urce la peste 45 de grade Celsius săptămâna viitoare în centrul și sudul țării.

Meteorologii italieni numesc următoarea fază a valului de caniculă “Chiron” – o referire la luntrea care transportă sufletele morților în mitologia greacă. Acesta îi succede valului “Cerberus” din această săptămână, numit după câinele cu trei capete al lumii subterane din aceeași mitologie. Joi, valul “Cerberus” ajunsese și în Balcani.

Agenția Spațială Europeană (ESA), ai cărei sateliți monitorizează temperaturile terestre și maritime, a avertizat că Italia, Spania, Franța, Germania și Polonia se confruntă cu condiții extreme.

Temperaturile ar putea depăși zilele acestea actualul record european, de 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în august 2021.

Impactul căldurii extreme din timpul verii a fost adus în atenție de un studiu din această săptămână, potrivit căruia este posibil ca până la 61.000 de persoane să fi murit vara trecută din cauza căldurii sufocante din Europa.

Joan Ballester, profesor la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, a declarat că Franța a învățat mai multe lecții din canicula mortală din 2003, lecții pe care țări precum Italia, Grecia, Spania și Portugalia le-ar putea pune în practică.

“Există măsuri care sunt relativ ieftine, cum ar fi, de exemplu, coordonarea entităților publice și realizarea unui recensământ al populațiilor vulnerabile”, a declarat Ballester, coautor al studiului din această săptămână.

“Dar există și măsuri mult mai costisitoare, cum ar fi, de exemplu, reproiectarea orașelor pentru a îmbunătăți condițiile de locuit”, a declarat el pentru Reuters.

Acropola, închisă la orele de vârf

La Atena, autoritățile au închis colina Acropole, unde se află templul Partenon, vizitat de milioane de turiști în fiecare an, între 12.00 și 17.00 (9.00 GMT – 14.00 GMT).

“Pentru protecţia lucrătorilor şi (…) a vizitatorilor, cel puţin la orele de vârf (…) accesul la situl arheologic trebuie suspendat”, a declarat Lina Mendoni, ministrul elen al Culturii, la postul public de televiziune ERT, potrivit Agerpres.

“Este foarte probabil ca mâine (sâmbătă, n.r.) să facem acelaşi lucru”, a adăugat oficialul grec.

Serviciul meteorologic al Greciei se aștepta ca temperaturile să atingă un maxim de 41 de grade Celsius la Atena la orele prânzului, dar mercurul din termometrele de pe situl arheologic care domină capitala elenă este de obicei mai ridicat din cauza altitudinii și a lipsei de umbră.

În Croația, 56 de pompieri care au intervenit cu 20 de vehicule și trei avioane s-au străduit să stăpânească un incendiu de vegetație care s-a extins rapid joi din cauza vântului puternic dinspre sud, în apropierea orașului Sibenik de la Marea Adriatică.

Satul Grebastica a fost devastat de incendiu, multe mașini și case fiind distruse.

Ministerul grec al protecției civile a avertizat vineri cu privire la riscul de incendii de pădure în cinci zone și le-a spus oamenilor să evite orice fel de activități, cum ar fi arderea buruienilor, care ar putea provoca un incendiu.

Medicii au avertizat că persoanele în vârstă mai sărace, cu probleme de sănătate existente, sunt cele mai expuse riscului asociat cu canicula.

“Acestea suferă de probleme cardiace, bronșită cronică, accident vascular cerebral, insuficiență renală”, a declarat Angel Abad, de la spitalul La Paz din Madrid.

“Majoritatea trăiesc într-un mediu socio-economic defavorizat și știm că în aceste cazuri persoanele care nu au aer condiționat sunt mai vulnerabile. Ei se confruntă cu un risc mai mare și cu o rată a mortalității mai mare când ajung într-o secție de urgență”, a adăugat Abad, specialist în medicină preventivă și sănătate publică.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *