Verdict amânat pentru securiștii care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu

Verdict amânat pentru securiștii care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu

Procesul se află în faza de apel, după ce Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş au fost deja achitați în octombrie 2019 de Curtea de Apel Bucureşti. Judecătoarea Mihaela Niţă a schimbat încadrarea faptelor în infracţiunea de tratamente neomenoase pe motiv că legea mai favorabilă este Codul penal din 1968 şi a dispus achitarea lor, potrivit Agerpres.

 

Ultimul termen al procesului a avut loc la începutul lunii mai, iar judecătorii au decis atunci că au nevoie de 2 luni pentru a da o soluţie definitivă în acest caz, însă marţi au stabilit să amâne cu trei săptămâni.

 

Fiul disidentului Gheorghe Ursu: „De 31 de ani Parchetul Militar acoperă crimele Securității”

În acelaşi dosar, Tudor Postelnicu, ultimul șef al Departamentului Securităţii Statului, decedat, a fost achitat pentru complicitate la tratamente neomenoase.Gheorghe Ursu, inginer de construcţii, poet şi scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către “Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Ursu a murit în urma bătăilor primite de la Marin Pîrvulescu şi de la alţi ofiţeri de securitate, dar şi în urma agresiunilor din partea unor deţinuţi de drept comun.Până acum, 3 persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului.Tudor Stănică n-a făcut nicio zi de închisoare, din motive medicale. Mihai Creangă a făcut zece de închisoare, iar deţinutul de drept comun Marin Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani pentru bună purtare, dar a fost condamnat mai târziu pentru o altă crimă, în Danemarca.

Citește AICI istoricul derulării cazului Ursu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *