Verdict în cel mai amplu proces penal din istoria Belgiei. Opt condamnări pentru atentatele de la Bruxelles din 2016

Verdict în cel mai amplu proces penal din istoria Belgiei. Opt condamnări pentru atentatele de la Bruxelles din 2016

Un tribunal belgian a pronunțat vineri, 15 septembrie, condamnări la închisoare pe viață pentru trei dintre cei implicați în atentatele jihadiste cu bombă din 2016 de la Bruxelles, în urma cărora 35 de oameni au murit, relatează The Guardian, Reuters și publicația belgiană La Libre. Alte cinci condamnări au fost decise de instanța belgiană.

Atacurile au avut loc pe 22 martie 2016 la aeroportul principal din Bruxelles și la metroul din capitala Belgiei și au fost revedicate de gruparea Statul Islamic. Procesul ajuns acum la final este considerat cel mai amplu din istoria Belgiei.

Cetățeanul francez Salah Abdeslam și belgiano-marocanul Mohamed Abrini – deja condamnat la închisoare pe viață de Franța pentru un atentatele din 2015 de la Paris – au fost cei mai mediatizați dintre cei găsiți vinovați pentru crimă în iulie în acest caz.

Un desen realizat de Jonathan De Cesare în care apar Mohamed Abrini, Osama Krayem și Salah Abdeslam. Foto: Profimedia

Abdeslam, care a împlinit vineri 34 de ani, a fost singurul autor supraviețuitor al atacurilor din 2015 de la Paris în care 130 de persoane au fost ucise. Ulterior, el a fugit la Bruxelles și s-a ascuns timp de patru luni într-un apartament în care trăiau și alți membri ai celulei locale.

A fost arestat cu câteva zile înainte de atentatele de la Bruxelles, dar juriul a decis că a fost unul dintre complicii la atentat. Instanța a hotărât să nu îi acorde lui Abdeslam o pedeapsă suplimentară, considerând suficiente pedeapsa de închisoare pe viață din Franța pentru rolul său în atacul de la Paris din 2015 și condamnarea la 20 de ani de închisoare pentru un atac armat la Bruxelles, în 2018.

Mohamed Abrini a fost găsit vinovat că a făcut parte din una dintre echipele de atentatori care s-au aruncat în aer. El a declarat că a decis în ultima clipă să nu detoneze explozibilul la aeroport, la fel ca un alt acuzat, Osama Krayem, un suedez de origine siriană.

Osama Krayem, alături de Bilal El Makhoukhi și Oussama Atar au primit condamnări la închisoare pe viață, cel din urmă fiind judecat în absență pentru că se presupune că a murit în Siria în 2017.

Herve Bayingana Muhirwa, găsit vinovat de „participare la activitățile unui grup terorist”, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar tunisianul Sofien Ayari nu a primit pedepse suplimentare cu închisoarea, pentru că instanța a declarat că sentințele pronunțate în cazurile anterioare au fost suficiente.

Belgiano-marocanul Ali El Haddad Asufi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Atentatele, comise în apropierea sediilor NATO și UE, au făcut parte dintr-un val de atacuri revendicate de gruparea Stat Islamic în Europa.

Inițial bilanțul deceselor anunțat de autorități a fost de 32. Numărul oficial al morților a fost ridicat apoi la 35, după ce a fost descoperită o legătură între traumele suferite și decesul ulterior al altor trei persoane.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *