Verdictul final în cazul Gheorghe Ursu, așteptat azi. E primul proces din România pentru crime împotriva umanității deschis împotriva unor foști securiști

Verdictul final în cazul Gheorghe Ursu, așteptat azi. E primul proces din România pentru crime împotriva umanității deschis împotriva unor foști securiști

Disidentul anticomunist Gheorghe Ursu a fost ucis în bătaie în timp ce se afla în arestul Securității comuniste. Inginerul a murit în 1985, iar procesul în cazul său a fost deschis 30 de ani mai târziu. 

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) sunt așteptați să dea astăzi hotărârea definitivă în cazul inginerului Gheorghe Ursu, fost disident al regimului Ceaușescu. 

Procesul, început în 2016, îi vizează pe torționarii lui Ursu, foștii ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu, maior în rezervă, și Vasile Hodiș, colonel în rezervă. Aceștia au fost acuzați de crime împotriva umanității. Cei doi riscă 25 de ani de închisoare în cazul în care sunt găsiți vinovați. Nu a fost posibil ca procurorii să ceară închisoare pe viață din cauză că inculpații au depășit vârsta de 60 de ani.

Verdictul a fost așteptat pe 4 iulie, însă judecătorii ÎCCJ au amânat termenul pentru 27 ale lunii. 

În urmă cu trei săptămâni, fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei, atrăgea atenția că „miza acestui verdict merge dincolo de dreptatea pentru Gheorghe Ursu. O condamnare ar fi un prim pas spre asanarea morală a istoriei și conștiinței societății românești, saturată de narațiunile mistificatoare ale foștilor securiști și informatori în acești ultimi 33 de ani.”

În același timp, Liviu Tofan, fost jurnalist Radio Europa Liberă și actual director al Institutului Român de Istorie Recentă, arăta că semnificația dosarului stă în faptul că până acum nu a existat în România un caz în care un fost securist să fie condamnat pentru acțiuni de poliție politică.

Cine a fost Gheorghe Ursu

Inginerul Gheorghe Ursu a lucrat la Institutul de Sistematizare, Locuinţe şi Gospodărire Comunală din București, iar din această calitate s-a opus regimului Ceaușescu care a decis să reabiliteze fără consolidare blocurile avariate de cutremurul din martie 1977. În acest sens, a trimis o scrisoare postului Radio Europa Liberă, motiv pentru care a început să fie urmărit de Securitate.

A început să fie anchetat încă din decembrie 1984 și a fost arestat în septembrie 1985. A fost închis în beciurile Direcției a VI-a a Securității, din Calea Rahovei.

În detenție, Ursu a fost interogat și agresat fizic brutal în fiecare zi. Martorii din proces au declarat că era bătut de anchetatori „în special la tălpi și la palme cu bastonul și în zona capului, deasupra urechii” și că venea în celulă plin de „pete de sânge în jurul gulerului la cămașă”. 

Bătaia care avea să-i aducă sfârșitul a avut loc pe 15 noiembrie 1985 și, conform martorilor, a fost aplicată de maiorul Pîrvulescu. Fără să beneficieze de îngrijiri medicale, Gheorghe Ursu a murit pe 17 noiembrie. 

Cine sunt inculpații

Vasile Hodiș, 70 de ani, a lucrat la departamentul Filaj și, ulterior, la Direcția anchete penale a Securității, conform unei fișe biografice publicate de Centrul de Consultanță Istorică, care face documentare în arhive. 

După 1989, Vasile Hodiș a angajat al Serviciului Român de Informații, până la începutul anilor 2000.

Ulterior, a fost director al Direcţiei juridice din Direcţia Vămilor şi apoi al aceluiaşi departament de la Agenţia Domeniilor Statului, mai arată Centrul de Consultanță Istorică.

Marin Pîrvulescu, 83 de ani, a început să lucreze pentru Securitate în 1963, unde a activat până la Revoluție. A fost anchetator al Direcției de anchete penale, arată aceeași sursă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *