Vestea bună pentru românii de până la 70 de ani, bani în plus la bătrânețe. Cum poți cumula pensia cu salariul, pentru cât timp

RMAG news

România traversează o perioadă de schimbări semnificative în ceea ce privește sistemul de pensii și modalitățile prin care cetățenii săi pot beneficia de venituri suplimentare la bătrânețe. Recent, o serie de declarații venite din partea Ministerului Muncii aduc în lumină noi oportunități pentru pensionarii români, oferindu-le acestora posibilitatea de a cumula pensia cu salariul. Această abordare reprezintă o veste îmbucurătoare pentru toți cei care doresc să își continue activitatea profesională și după atingerea vârstei standard de pensionare.

Oportunități extinse pentru pensionari

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a confirmat recent că legislația în vigoare permite acum tuturor pensionarilor să își încaseze concomitent pensia și salariul. Acest drept le oferă oportunitatea de a continua să lucreze până la vârsta de 70 de ani, în condiții care până acum nu erau posibile. Schimbarea vine ca un răspuns la necesitățile societății actuale, în care durata de viață a crescut semnificativ, iar dorința și capacitatea de a munci la vârste înaintate sunt mai pronunțate decât în trecut.

„Este opțiunea pe care fiecare dintre noi o avem, aceea de a beneficia de pensie sau de a continua activitatea. Putem avea în continuare și contract de muncă și putem în continuarea să avem și cumulul pensiei cu salariul fără absolut nicio problemă, dar dacă dorim să rămânem la același angajator avem posibilitatea de a rămâne cu acordul angajatorului până la 70 de ani”, a explicat ministrul, pentru Realitatea Plus

De asemenea, noua reglementare vine în sprijinul tinerelor mame, propunând ca perioada de creștere a copiilor să fie recunoscută ca perioadă contributivă. Aceasta ar putea duce la o reducere a vârstei de pensionare pentru femei, oferind un tratament mai echitabil în ceea ce privește drepturile la pensie.

Flexibilitate și beneficii pentru un viitor sigur

„În 2020-2021 s-a negociat PNRR-ul. Din păcate, aici România și-a luat un angajament pe care nouă ne-a fost destul de greu să îl acomodăm cu condițiile reale ale pensionarilor din România, fiindcă în acest PNRR s-a băgat 9.4% acel procent care practic îngheța pensiile românilor până în 2070 și care menținea pensiile românilor la un nivel foarte scăzut în raport cu toate pensiile din Uniunea Europeană. Media europeană este de 13,6%, cheltuială din PIB cu pensiile. În Italia și în Grecia avem peste 17%, în Franța 15,9.

În Germania, o țară cu un echilibru bugetar foarte bun, 12,6%. Aceasta a fost o chestiune. Altă chestiune a fost limitarea posibilităților de pensie anticipată și intenția de reglementarea a fost rămânerea în câmpul muncii până la 70 de ani. Noi nu am crescut vârsta de pensionare. În cazul femeilor, am venit cu beneficii pentru acestea de așa manieră încât pe de o parte să avem o eșalonare a vârstei de pensionare.

Pe de altă parte, perioada de creștere copil să fie perioadă contributivă și pentru fiecare copil născut și crescut să avem o reducere a vârstei de pensionare. Dar, pe lângă asta am încercat să avem niște praguri încât românii să se poată bucura și de pensie”, a mai declarat Simona Bucura Oprescu.

Potrivit ministrului Muncii, persoanele care îndeplinesc criteriile de pensionare au acum opțiunea de a alege între a primi pensia pentru limita de vârstă sau de a continua activitatea profesională cu aprobarea angajatorului, până la 70 de ani. Această flexibilitate permite un control mai mare asupra deciziilor financiare și profesionale la bătrânețe.

O modificare importantă adusă de noua lege este extinderea limitei de vârstă pentru continuarea activității profesionale de la 68 la 70 de ani. Această ajustare are scopul de a oferi mai multe oportunități și flexibilitate persoanelor înaintate în vârstă care doresc să rămână active pe piața muncii.

Schimbările recente reflectă o abordare mai modernă și adaptată la realitățile demografice și economice actuale. Implementarea acestora ar putea avea un impact semnificativ asupra nivelului de trai al pensionarilor și asupra sustenabilității pe termen lung a sistemului de pensii din România. Este un pas înainte către asigurarea unei bătrâneți active și în siguranță financiară pentru toți cetățenii români.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *