O lume ascunsă cu creaturi nemaivăzute, descoperită în adâncurile mării din jurul Insulei Paștelui

O lume ascunsă cu creaturi nemaivăzute, descoperită în adâncurile mării din jurul Insulei Paștelui

Într-un peisaj submarin de neînchipuit, o expediție în adâncul mării a adus la lumină o lume ascunsă plină de viață. Focalizată pe zona înconjurătoare a Insulei Rapa Nui, cunoscută și sub numele de Insula Paștelui, această expediție a identificat aproximativ 160 de specii necunoscute anterior în acest regat marin îndepărtat, dintre care 60 sunt considerate de cercetători complet noi pentru știință. Explorarea a avut loc de-a lungul Crestei Salas y Gómez din Oceanul Pacific, cu scopul principal de a identifica zonele care ar trebui protejate împotriva exploatărilor și viitoarei valuri de minerit submarin.

Tehnologia de ultimă oră

Echipa a vizitat 10 munți submarini de-a lungul acestei game de 2,900 de kilometri (1,800 de mile), deși gama mai mare include peste 100 de munți subacvatici. Într-o expediție anterioară în acest an, cercetătorii au descoperit poate alte 100 de specii noi, de-a lungul unei alte creste din Oceanul Pacific, lângă Chile, relatează Mashable.

Un moai pe Rapa Nui (Insula Paștelui), cu nava de explorare RV Falkor în fundal. (Foto: Schmidt Ocean Institute)

„Peisajele uimitoare și comunitățile animale pe care le-am dezvăluit în timpul acestor două expediții constituie un exemplu dramatic al cât de puțin cunoaștem despre această zonă îndepărtată,” a declarat Javier Sellanes, profesor în cadrul Departamentului de Biologie Marină de la Universidad Católica del Norte din Chile, care a lucrat la această expediție.

Un hidroid care trăiește pe flancul nordic al Rapa Nui (Insula Paștelui). (Foto: Schmidt Ocean Institute)

Imagini capturate din adâncuri

Cercetătorii au capturat aceste imagini incredibile prin coborârea unui robot subacvatic, ROV SuBastian, de pe vasul de explorare tehnologic avansat RV Falkor, aparținând Institutului Oceanic Schmidt. Organizațiile de cercetare oceanică documentează și cartografiază acum cu vigilență mările adânci, dorind să ilumineze — atât la propriu cât și la figurat — ceea ce se află în aceste adâncuri.

„Întotdeauna descoperim lucruri când explorăm marea adâncă. Întotdeauna găsești lucruri pe care nu le-ai văzut înainte,” a declarat Derek Sowers, liderul expediției pentru misiunea de Explorare Oceanică a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.

Un lung „sifonofor galactic”, care este de fapt o colonie formată din mai multe organisme, a fost observat în timpul unei scufundări la adâncimi între 800 și 1,200 de metri (2,625 – 3,940 de picioare) – (Foto: Schmidt Ocean Institute)

Implicațiile descoperirilor

Implicațiile acestor descoperiri sunt incalculabile, mai ales în contextul în care prospectorii de minerale din marea adâncă se pregătesc să desfășoare echipamente industriale asemănătoare unor tancuri peste anumite părți ale fundului oceanic. De exemplu, expedițiile de cercetare au descoperit că viața oceanică poartă un mare potențial pentru medicamente noi. „Căutările sistematice de noi medicamente au arătat că nevertebratele marine produc mai multe substanțe antibiotice, anticancer și antiinflamatoare decât orice grup de organisme terestre,” notează Administrația Națională Oceanică și Atmosferică.

O caracatiță așezată pe un munte submarin de-a lungul Creastei Salas y Gómez. Credit: Institutul Oceanic Schmidt. (Foto: Schmidt Ocean Institute)

Prin urmare, fiecare expediție în adâncurile mărilor nu doar că extinde granițele cunoașterii noastre, dar deschide și noi posibilități pentru viitorul medical și de protecție a mediului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *