Viața în cel mai friguros oraș al planetei. Cum trăiesc locuitorii din Norilsk la minus 55 de grade

Viața în cel mai friguros oraș al planetei. Cum trăiesc locuitorii din Norilsk la minus 55 de grade

Când vine vorba de extreme meteo, puține locuri se pot compara cu orașul Norilsk din Rusia, considerat cel mai friguros oraș al planetei. Cu temperaturi care pot scădea ușor la minus 55 de grade Celsius, viața aici reprezintă o luptă împotriva elementelor meteo extreme și un test al rezilienței umane.

Norilsk, situat în Krasnoyarsk Krai, Rusia, este un important oraș industrial. Deținând titlul de cel mai nordic oraș din lume, Norilsk are o populație de aproximativ 170.000 de locuitori și se află la doar câțiva kilometric de Cercul Arctic. Însă, cu toate că este parte a acestei lumi, Norilsk pare izolat, conectat doar prin intermediul unei căi ferate cu portul Dudinka. Pentru a părăsi Norilsk, singura opțiune este parcurgerea unei distanțe de 2.000 de km pe râul Enisei sau călătoria cu avionul, dar aceasta este o provocare întrucât condițiile meteorologice nefavorabile pot lăsa locuitorii blocați timp de săptămâni întregi, amânând zborurile.

Orașul Norilsk a fost fondat în anul 1935, inițial ca un lagăr de muncă forțată, iar ulterior a devenit o localitate destinată lucrătorilor din industria minieră. Situat la poalele măreților Munți Putoran, cu înălțimi care depășesc 1.700 de metri, Norilsk găzduiește cele mai mari depozite de nichel de pe întregul glob. Acest oraș industrial reprezintă unul dintre cele mai impresionante complexe industriale din lume, fiind responsabil pentru peste 20% din producția globală de nichel, 50% din producția mondială de paladiu, peste 10% din producția de cobalt și 3% din producția de cupru. Exporturile provenite din activitățile desfășurate la Norilsk contribuie cu mai mult de 2% la PIB-ul total al Rusiei.

Unde fug românii de ger. Cazarea îi costă 150-200 de lei pe noapte iar vremea este ideală pentru scăldat

Din cei aproximativ 500.000 de muncitori care au fost aduși aici ca parte a muncii forțate începând din 1935, aproximativ 18.000 de oameni au pierit în fața frigului și foamei. Cu toate acestea, mulți dintre cei care au supraviețuit au ales să rămână în Norilsk și să continue să lucreze în minele deja existente, după căderea regimului stalinist. Viața în Norilsk este extrem de aspră și dificilă. Orașul este situat într-o zonă caracterizată de permafrost, iar temperatura scade adesea sub -30 de grade Celsius în timpul iernii. Pentru o perioadă de șapte săptămâni între noiembrie și ianuarie, soarele nu poate fi văzut. În timpul verii, temperatura poate ajunge la maxim 20 de grade Celsius.

Locuințele sunt construite pentru a rezista la temperaturi extreme și sunt echipate cu sisteme de încălzire eficiente. Ferestrele și ușile sunt bine izolate pentru a evita pierderea căldurii. În ciuda acestor eforturi, sentimentele de anxietate, depresie și insomnie sunt frecvent întâlnite în rândul locuitorilor, în special în timpul noptilor polare.  Acest fenomen a fost asociat cu o serie de efecte negative asupra sănătății mentale a oamenilor.

Lipsa luminii solare influențează ritmul circadian al oamenilor, afectând somnul și starea de spirit. Această perioadă de întuneric constant poate provoca tulburări de somn și insomnie, iar lipsa luminii solare poate duce la tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea. 

Autobuzul care circulă și pe șosea și pe apă a trecut testele cu brio și va transporta primii români peste Dunăre în curând

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *