Vicepreședinta Comisiei Europene s-a întâlnit cu Alina Gorghiu. Tema discuției: consolidarea justiției din România

Vicepreședinta Comisiei Europene s-a întâlnit cu Alina Gorghiu. Tema discuției: consolidarea justiției din România

În cadrul vizitei oficiale din țara noastră, vicepreședinta Jourová va discuta despre statul de drept și reformele din domeniul justiției, despre obiectivele României în cadrul deceniului digital, proiectele de digitalizare cuprinse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și despre inteligența artificială și combaterea dezinformării.

Tema principală de discuție cu Gorghiu a constituit-o realizarea unui sistem de justiție bun pentru cetățean, acesta fiind interesul comun al României și al Comisiei Europene, transmite Ministerul Justiției.

Aceasta i-a mulțumit Comisarului UE pentru parteneriatul constant pe care l-a avut cu domnia sa și cu Comisia Europeană și a asigurat-o că sistemul de justiție din România este unul de încredere, robust, ca sistemul de justiție din orice alt stat din Uniunea Europeană.

“Închiderea MCV a însemnat un moment cheie, un obiectiv strategic bifat de România. De asemenea, adoptarea legilor justiției a fost un punct esențial pentru sistemul de justiție din România”, a transmis Gorghiu.

Discuțiile cu Vera Jourová de luni au pornit de la Raportul privind Statul de Drept, raport care monitorizează toate statele din UE și care stipulează un tratament egal pentru toate statele și aceeași procedură de verificare pentru toți, spune ministerul Justiției.

„Vom continua să modernizăm și să îmbunătățim sistemul judiciar. Suntem atenți să facem progrese, în continuare, de substanță, solide. Suntem atenți să adoptăm legislație predictibilă, să avem o activitate a DNA susținută, o activitate a DIICOT pe temele importante, de la trafic de droguri la trafic de persoane”, a adăugat Alina Gorghiu.

Vera Jurova: Mulțumim pentru maniera în care România a tras la răspundere Federația Rusă

Vicepreședinta Comisiei Europene a mulțumit pentru maniera în care România a susținut tragerea la răspundere a Federației Ruse în contextul războiului din Ucraina, mai precizează comunicatul MJ.

Pe agenda de discuții cu vicepreședinta Comisiei Europene s-au aflat și recomandările din Raportul privind Statul de Drept, legea pensiilor de serviciu, dar și măsurile pentru asigurarea adecvată a resursei umane, având în vedere că, în martie anul viitor, vor fi în jur de 600 de noi magistrați în sistem, ca urmare a promovării examenului INM și a examenului de admitere în magistratură pe baza vechimii de 5 ani.

Alte teme importante de pe agendă au fost: directiva privind combaterea violenței împotriva femeilor, Media Freedom Act, directiva privind protejarea jurnaliștilor și a activiștilor privind drepturilor omului – directiva Anti-SLAPP, propunerile de măsuri pentru digitalizare, inteligență artificială și combaterea infracțiunilor din mediul online, precum pornografia infantilă și hate speech.

Alături de Alina GORGHIU, la întâlnirea cu oficialul UE au fost prezenți diferite conduceri ale instituțiilor din sistemul judiciar: Daniel GRĂDINARU, Președintele CSM, Alex FLORENŢA, Procurorul General, Marius VOINEAG, procuror şef DNA şi Alina ALBU, procuror şef DIICOT.

Vicepreședinta CE urmează să se întâlnească cu președintele, Klaus Iohannis, cu prim-ministrul, Marcel Ciolacu, precum și cu ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Acesta va merge și la Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC), acolo unde se va întâlni cu ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *