Viceprimărița unei comune din Vaslui, profesoară de limba română, reținută pentru înșelăciune. Este acuzată că și-a falsificat diploma de studii

Lenuța Damian, viceprimarul din Codăești, județul Vaslui, dar și profesor de limba română la liceul din comună, a fost reținută joi seara, 18 ianuarie, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au declarat surse judiciare pentru Libertatea. Ea este acuzată că și-a falsificat diploma de studii.

Joi, polițiștii din Vaslui au efectuat mai multe percheziții în comuna Codăești, ancheta fiind coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătorie. Vizată de anchetă a fost chiar viceprimarul comunei, Lenuța Damian, cunoscută în comunitate ca fiind unul dintre cei mai longevivi profesori de limba română de la Liceul ”Ștefan cel Mare” din localitate.

Surse Judiciare au declarat pentru Libertatea că Lenuța Damian este acuzată că și-ar fi falsificat diploma în baza căreia a profesat și și-a obținut gradul didactic.

Damian a ajuns viceprimarul comunei Codăești la ultimele alegeri locale, în 2020, fiind aleasă pe listele PNL.

Anchetată după ce a modificat notele unei eleve

În trecut, Lenuța Damian a mai fost cercetată într-un dosar penal, fiind acuzată ca a modificat notele unei eleve pentru ca aceasta să încheie anul cu 10 pe linie. Se întâmpla în anul școlar 2014-2015.

Potrivit datelor din dosarul consultat de Libertatea, Damian era dirigintă la acea clasă. A modificat atât nota obținută în teză la disciplina matematică și media generală. La finalul clasei a VIII-a eleva avea 10 pe linie în documente, însă în registrul electronic elevei îi apărea o medie de 9 la matematică în clasa a VI-a. Liceul a sesizat poliția.

Cercetată pentru fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals, profesoara a avut calitate de suspectă în dosar, însă la finalul cercetărilor, în iulie 2019, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus renunțarea la urmărire penală.

La audieri, Lenuța Damian a recunoscut că ”a operat modificări” în catalogul clasei la care era dirigintă, însă a declarat că nu a urmărit să o avantajeze pe elevă care a fost admisă la un colegiu din Iași cu media 9,72. A susținut că profesorul de matematică îi dictase notele la telefon, deoarece avea evidența notelor într-un caiet, acasă. Dascălul de matematică nu a mai putut fi audiat pentru că, între timp, decedase.

Apreciind că modificarea notei nu a produs consecințe juridice, procurorul de caz a închis dosarul. ”Nu mai există interes public în urmărirea faptei reclamate”, a motivat el.

Cercetată disciplinar la nivelul unității de învățământ, profesoara a fost sancționată cu suspendarea dreptului de înscriere la grade didactice pe o perioadă de trei ani, însă ulterior, sancțiunea a fost anulată, pentru că s-a reținut temeiul greșit.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *