Victoria Rusiei în Ucraina este un scenariu îngrozitor pentru NATO, avertizează ISW. România se află printre țările expuse

Victoria Rusiei în Ucraina este un scenariu îngrozitor pentru NATO, avertizează ISW. România se află printre țările expuse

Dezbaterea în curs de la Washington cu privire la suplimentarea ajutorului pentru Ucraina se bazează parțial pe presupunerea că războiul va rămâne blocat, indiferent de acțiunile SUA, dar această idee este falsă, comentează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Rușii profită de lipsurile ucrainenilor

Pe fondul întârzierii ajutorului american, rușii renunță la războiul de tranșee și încep manevre ofensive pe câmpul de luptă din Ucraina. În același timp, Ucraina nu poate menține liniile actuale ale frontului fără reluarea rapidă a asistenței SUA, în special de apărare aeriană și artilerie, pe care doar SUA le poate oferi rapid și la scară largă.

Lipsa apărării aeriene a expus unitățile ucrainene aflate în prima linie la avioanele rusești, care de-acum, pentru prima dată în acest război, lansează mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene.

De asemenea, rușii profită de lipsa de artilerie cu care se confruntă ucrainenii și recurg la coloane blindate fără a suferi pierderi mari pentru prima dată din 2022 încoace.

Prin urmare, rușii avansează încet, dar constant datorită acestor avantaje. În absența unei acțiuni urgente din partea SUA, este de așteptat ca rușii să-și accelereze înaintarea pe mai multe sectoare ale frontului.

În aceste condiții, factorii politici americani trebuie să internalizeze realitatea că amânarea sau blocarea asistenței militare va duce mai târziu, în 2024 și 2025, la câștiguri dramatice pentru Rusia și, în cele din urmă, la victoria părții invadatoare, avertizează analiștii de la ISW.

Două scenarii pentru SUA

Potrivit ISW, SUA se află în fața a două scenarii. Un scenariu este să reia rapid furnizarea ajutorului militar pentru a-i permite Ucrainei să stabilizeze linia frontului. În caz contrar, în al doilea scenariu, rușii ar putea să învingă armata ucraineană și să înainteze către granițele NATO, de la Marea Neagră până în centrul Poloniei. Un al treilea scenariu nu există.

În cazul celui de-al doilea scenariu, riscurile unui atac rusesc împotriva NATO ar crește dramatic în viitorul apropiat, iar provocarea apărării statelor baltice îndeosebi ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina.

Chiar dacă Ucraina doar menține pe loc linia frontului, totuși reduce riscurile unui atac rusesc asupra teritoriului NATO. În plus, susținerea Ucrainei contribuie la întărirea capacităților NATO de a descuraja și de a se apăra împotriva unei viitoare agresiuni rusești, conchide ISW.

Riscuri pentru NATO în cazul înfrângerii Ucrainei

Sursa citată remarcă totodată că ucrainenii nu-i vor accepta cu totul pe cuceritorii ruși și vor organiza o insurgență în cazul unei înfrângeri. Rușii se pregătesc deja pentru un astfel de scenariu creând forțe anti-insurgență, distincte de unitățile lor militare obișnuite. În plus, nu este exclus ca rușii să găsească modalități de a include sute de mii sau chiar milioane de ucraineni în structurile lor armate și de a pune mâna pe baza industrială de apărare pe care Kievul o construiește acum, ceea ce le-ar crește semnificativ potențialul militar și economic.

Acesta este un scenariu îngrozitor, avertizează analiștii de la ISW, în care NATO ar trebui să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe de la Marea Neagră până la Arctica, punând pentru prima dată granițele Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac terestru de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *