VIDEO. O mașină zburătoare, care poate fi condusă de oricine, va intra în curând la vânzare. Nu va fi necesară licență de pilot

VIDEO. O mașină zburătoare, care poate fi condusă de oricine, va intra în curând la vânzare. Nu va fi necesară licență de pilot

Vehiculele aeriene cu decolare și aterizare verticală propulsate electric – mașini zburătoare pentru oamenii simpli – sunt o idee al cărei timp nu a sosit încă, dar se apropie cu pași repezi, scrie The Economist.

Mai multe companii se confruntă între ele, oferind modele care variază de la drone multirotor extinse, care seamănă cu pânzele de păianjen, până la hibrizi cu aripi fixe, adică elicoptere.

Cei care le pilotează vor avea nevoie de o licență de pilot. Iar cele mai multe vor fi probabil folosite inițial ca taxiuri zburătoare.

Helix, „motocicleta zburătoare”, este electrică

O altă companie însă a dus la îndeplinire proiectul său original de a crea ceva pe care oamenii să-l poată cumpăra și pilota ei înșiși.

Helix este un vehicul cu un singur loc, așa că „motocicletă zburătoare” ar putea fi denumirea precisă.

Cu toate acestea, producătorul său – compania americană Pivotal, cu sediul în Silicon Valley – l-a creat pentru a se încadra în regulile SUA pentru aeronavele ușoare.

Asta înseamnă că oricine, fie că are licență de pilot sau nu, îl poate pilota peste zone nelocuite. Vehiculul costă 190.000 de dolari, dar livrările nu vor fi făcute până în iunie 2024.

Inventatorul ei, un canadian

Compania Pivotal, cunoscută sub numele de Opener până pe 5 octombrie, ziua în care Helix a fost anunțat, a fost fondată de Marcus Leng, un inginer mecanic din Canada.

În 2011, acesta a construit și vândut o companie de producție. El a fost întotdeauna interesat de zbor, iar unele calcule făcute de el pe un plic arătau că ridicarea unei aeronave cu oameni folosind motoare pe baterii litiu-ion ar trebui să funcționeze.

A zburat cu prototipul în grădină

Acesta a construit un prototip și a zburat cu el în grădina casei sale din Warkworth, statul Ontario. L-a numit BlackFly și este păstrat în muzeul companiei.

Corpul aeronavei era alcătuit din fibră de carbon, ceară și sfoară și ținută împreună în cel puțin un loc de un bețișor. Elicele erau din lemn. Vehiculul s-a ridicat în aer o singură dată. Acel zbor a fost, totuși, primul făcut vreodată de un om cu o aeronavă electrică.

BlackFly este versiunea anterioară a mașinii zburătoare FOTO: Pivotal

Cum arată

Doisprezece ani mai târziu, după multe modificări, firma crede că are ceva ce poate fi comercializat.

Pe lângă schimbarea locației, a numelui și a produsului, compania și-a schimbat și șeful. Leng a predat frâiele, în 2022, lui Ken Karklin, care lucrase anterior pentru AeroVironment, un producător de drone militare.

Cu toate acestea, aeronava s-a schimbat puțin în elementele sale fundamentale de-a lungul anilor.

Structurile care țineau împreună originalul au fost înlocuite cu o caroserie monococă. Bețișorul a dispărut. Dar încă are două perechi de aripi, una în față și una în spate și opt elice, câte două pe fiecare aripă. Astfel, seamănă vag cu litera „H” când este văzut pe cer de jos.

De asemenea, nu există tren de rulare. În schimb, partea sa inferioară este curbată într-un mod care amintește de cea a unei balene cu cocoașă, așa că modelul se balansează până la stabilitate după aterizare.

Helix este noul vehicul zburător electric al companiei Sursa foto: Pivotal

Tot vor trebui cursuri de zbor

Cu licență de pilot sau nu, cumpărătorii vor trebui totuși să urmeze cel puțin ceva antrenament pentru a pilota un Helix.

Pivotal insistă asupra acestui lucru, pentru că își face griji că un accident timpuriu ar fi catastrofal pentru vânzări.

Software-ul îl va opri pe pilot să facă orice nu se încadrează în măsurile de siguranță. Și dacă, în ciuda acestui fapt, ceva nu merge bine, modelul este echipat cu o parașută. Va trebui tras cu putere butonul corespunzător.

Autonomie de 30 de kilometri

Viteza maximă a lui Helix este de 100 km/h, dar autonomia sa, de numai 30 kilometri.

Alimentarea de la rețeaua electrică durează patru ore și jumătate, însă există un sistem special de mare putere similar cu cel de pe mașinile electrice ce poate reduce acest lucru la 75 de minute.

Încă nu este ca în Jetsons. Dar este un posibil pas înainte – sau în sus, conchide The Economist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *