Vieți salvate cu ajutorul tehnologiei. Tumoră duodenală de patru centimetri extrasă printr-o intervenție endoscopică non-invazivă

Vieți salvate cu ajutorul tehnologiei. Tumoră duodenală de patru centimetri extrasă printr-o intervenție endoscopică non-invazivă

Cancerul de tub digestiv superior este una din cauzele principale de cancer la nivel global. Deseori este descoperit târziu, când tratamentul chirurgical poate fi imposibil sau dificil de executat, mutilant, sau asociat cu o scădere marcată a calității vieții pacientului, chiar și ȋn cazul vindecării complete. În schimb, atunci când sunt posibile, intervențiile endoscopice au beneficiul recuperării imediate și o rată la fel de mare de vindecare cu risc mult redus de complicații. Din păcate, în continuare aceste intervenții nu sunt disponibile ȋn foarte multe spitale din România. Una dintre instituțiile care dispune atât de aparatură de ultimă generație, cât și de medici specializați ȋn tehnici moderne este Spitalul Memorial, din București. Dr. Andrei Voiosu, medic primar Gastroenterolog ne-a explicat cum lucrează echipele multidisciplinare din cadrul Spitalului Memorial Băneasa, atunci când au de-a face cu o tumora digestivă complexă.

,,Pentru a ȋnțelege mai bine cum lucrăm aici, la Memorial Băneasa, am să iau drept exemplu cazul unei paciente cu o leziune neoplazică de duoden, tratată de curând, printr-o intervenție endoscopică, adică minim invazivă prin comparație cu chirurgia. Pacienta a fost îndrumată către noi cu bănuiala diagnosticului și am efectuat o serie de investigații suplimentare – RMN și eco endoscopie – care ne-au permis să vedem exact extensia și formațiunii tumorale. Apoi, ȋn echipă multidisciplinară, împreună cu echipa de anestezie și cea de chirurgie, am analizat rezultatele pentru a decide ce tip de intervenție este mai potrivită. Întrucât datele erau favorabile, am propus pacientei să efectuăm rezecția tumorii pe cale endoscopică asigurând riscurile cele mai mici și beneficiul cel mai mare”, spune Dr. Andrei Voiosu, medic primar gastroenterolog cu competență în endoscopie intervențională. 

Pacienta ȋn vârstă de 59 de ani avea o tumoră de patru centimetri, localizată într-o zonă delicată a intestinului subțire în care se află scurgerea căilor biliare și pancreatice, cu acces dificil din cauza tumorii și poziției și risc crescut de sângerare. Din fericire, starea ei generală de sănătate era ȋn parametri buni, ceea ce a permis anestezia generală și o intervenție sigură. 

Din cauza localizării tumorii și a riscurilor, ȋn timpul intervenției, o echipă chirurgicală a Spitalului Memorial Băneasa a fost, de asemenea, ȋn sală, ȋn stand-by, pregătită să intervină în cazul în care lucrurile păreau că nu pot fi rezolvate complet endoscopic sau dacă apărea vreun efect advers imediat. 

,,Procedura în sine a durat 35 de minute, de la intubare până la extubare. A fost relativ dificilă tehnic, din cauza poziției formațiunii tumorale, într-o parte de intestin subțire, ȋntr-un spațiu foarte mic. Ȋntrucât formațiunea în sine era extrem de voluminoasă, vizibilitatea era scăzută. Din fericire, am reușit să scoatem tot, ȋntr-o singură bucată, cum este indicat pentru neoplaziile de tub digestiv. Doar că, spre deosebire de chirurgie, ȋn cazul de față pacienta a mâncat după 24 de ore, iar ȋn 2 zile a fost externată. Practic, recuperarea a fost imediată și calitatea vieții nu a fost deloc afectată. După o operație tradițională, ar fi rămas probabil ȋn spital minimum cinci-șapte zile, iar recuperarea ar fi fost mai greoaie, având ȋn vedere că vorbim despre o incizie ȋn cavitatea abdominală și o intervenție laborioasă. Rezultatul anatomopatologic a confirmat rezecția completă și curativă a neoplasmului și pacienta nu a necesitat tratament suplimentar”, explică dr. Voiosu. 

Specialiștii le recomandă pacienților diagnosticați cu afecțiuni oncologice să caute și o a doua opinie, mai ales în cazurile dificile. Pentru acestea, pot exista mai multe variante terapeutice, cu grad mai mic sau mai mare de risc, și este bine să cunoaștem toate opțiunile, ȋnainte de a lua o decizie ȋn privința tratamentului. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *