Viktor Orban, derapaj la adresa sistemului european de azil: „Îi vor prinde pe migranţi în Germania, îi vor transporta în vagoane şi-i vor descărca la noi?”

Viktor Orban, derapaj la adresa sistemului european de azil: „Îi vor prinde pe migranţi în Germania, îi vor transporta în vagoane şi-i vor descărca la noi?”

Premierul ungar Viktor Orban a criticat în termeni duri vineri, 16 iunie, proiectul reformei sistemului european de azil, comparând-o cu deportările la care a recurs regimul nazist, relatează AFP, preluată de Agerpres. El s-a întrebat dacă nu cumva solicitanţii de azil prezenţi în Germania vor fi „prinși, constrânşi să urce în vagoane” și „descărcați” în Ungaria.

Opoziţia ungară a denunţat „paralela ruşinoasă cu Holocaustul” făcută de Orban.

Vorbind despre recentul acord ce prevede o solidaritate obligatorie între statele membre ale Uniunii Europene în preluarea de refugiaţi, liderul naţionalist ungar a denunţat la radio „regulile care dau Bruxellesului dreptul de a spune cum sunt repartizaţi migranţii”.

„Îi vor prinde pe migranţi în Germania, care nu îi vrea, îi vor strânge, îi vor transporta în vagoane şi îi vor descărca la noi?”, a spus şeful guvernului de la Budapesta.

„Orice ţară care nu permite intrarea migranţilor va fi constrânsă să o facă”, a denunţat premierul ungar.

Săptămâna trecută, Viktor Orban a calificat deja drept „inacceptabil” acordul, el acuzând Bruxellesul de „abuz de putere”.

Reacția opoziției

Dar europarlamentarul de opoziție Katalin Cseh a criticat cele mai noi comentarii ale lui Orban, notează AFP.

„Pur și simplu nu se poate opri cu paralelele rușinoase cu Holocaustul”, a scris Cseh, care face parte din partidul de centru Momentum, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Orban a descris UE ca fiind o versiune modernă a Uniunii Sovietice, iar luna trecută l-a evocat pe Adolf Hitler pe o listă de lideri care „au visat la unitatea europeană”.

Ungaria și Polonia, împotriva reformei sistemului UE de azil

Proiectul reformei sistemului european de azil prevede un sistem de solidaritate între ţările membre ale UE în preluarea refugiaţilor. Statele membre vor trebui să primească un anumit număr dintre solicitanţii de azil sosiţi într-o ţară a UE supusă unei presiuni din partea migraţiei sau să vină cu o contribuţie financiară.

Compensaţia financiară prevăzută este de circa 20.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil nerelocat.

Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestor propuneri, în timp ce Bulgaria, Malta, Lituania şi Slovacia s-au abţinut de la vot.

Acordul deschide calea către negocierile cu Parlamentul European, în vederea adoptării finale a reformei înaintea alegerilor europene din 6-9 iunie 2024.

George Soros și fiul său, incriminați de Orban pentru reforma propusă de UE

Tot vineri, Orban a dat vina pe cel care a fost mult timp, în viziunea liderului ungar, „țapul ispășitor” pentru toate relele, miliardarul american de origine maghiară George Soros și pe fiul acestuia, Alexander, pentru recentul plan al blocului comunitar, spunând că „imperiul Soros a forțat cota de migranți pe gâtul europenilor cu o decizie rapidă, asemănătoare unei lovituri de stat”.

Politica dură a lui Orban în privința migrației a dus la ridicarea de garduri de sârmă ghimpată la graniță și la închiderea taberelor de refugiați. De asemenea, țara central-europeană nu mai acceptă cereri de azil pe teritoriul său.

Foto: Profimedia Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *