Violența și hărțuirea la locul de muncă vor fi redefinite. Schimbări importante în legea promulgată de Klaus Iohannis

Violența și hărțuirea la locul de muncă vor fi redefinite. Schimbări importante în legea promulgată de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru ratificarea Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii. Noile concepte extinse acoperă acum abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea, mobbingul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea/supravegherea.

Protecție extinsă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru ratificarea Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, adoptată la cea de-a 108-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii a Organizației Internaționale a Muncii, la Geneva, la 21 iunie 2019. La data respectivă, pentru prima dată în dreptul internațional se recunoștea dreptul oricărei persoane de a munci fără hărțuire și violență, potrivit Consiliului UE.

La începutul acestei luni, Parlamentul a aprobat legea de ratificare a Convenției nr.190/2019 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii.

Noua lege protejează atât angajații cât și persoanele care lucrează indiferent de statutul lor contractual, „persoanele aflate în perioada de formare, inclusiv stagiarii și ucenicii, lucrătorii cărora le-a încetat raportul de muncă, voluntarii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de muncă, precum și persoanele care exercită autoritatea, îndatoririle sau responsabilitățile unui angajator”, preciza anterior Ministerul Muncii, când Guvernul a aprobat legea prin care România aderă la Convenția OIM.

Violența și hărțuirea, redefinite

„Proiectul a fost inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Are o semnificație aparte acest vot dat înainte de 8 martie. Noua lege vine să protejeze angajații de abuzuri la locul de muncă, indiferent că sunt bărbați sau femei. Conceptele de violență și hărțuire au fost redefinite conform evoluțiilor tehnologice”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, la 5 martie.

Noile concepte acoperă acum, abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea, mobbingul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea/supravegherea.

„În plus, nu mai este limitat locul în care se poate produce un astfel de abuz doar în spațiul serviciului, ci și în delegații, team-building-uri, în timpul transportului și chiar în comunicările on-line”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

„Violența și hărțuirea în lumea muncii reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului. În acest sens, violența și hărțuirea în lumea muncii afectează sănătatea psihologică (pierderea motivației, stimei de sine, depresie, anxietate), fizică (tulburări de somn, risc crescut de boli de inimă, tulburări digestive, pierderea vieții prin suicid), dar și capacitatea de lucru a angajaților (scăderea performanței, absenteism), se arată în expunerea de motive.

„Totodată, violența și hărțuirea afectează calitatea serviciilor publice și private, împiedicând persoanele, în special femeile, să acceseze, să rămână și să avanseze pe piața muncii. Violența și hărțuirea au un impact negativ asupra organizării muncii, relațiilor la locul de muncă, gradului de implicare a lucrătorilor, precum și a reputației întreprinderilor și productivității”, se mai arată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *