Violențe tribale în Papua Noua Guinee. Zeci de oameni au murit în ciocnirile considerate cele mai grave din ultimii ani

Violențe tribale în Papua Noua Guinee. Zeci de oameni au murit în ciocnirile considerate cele mai grave din ultimii ani

Confruntările violente între triburi au avut loc în regiunea îndepărtată Highlands din Papua Noua Guinee, țară insulară din Oceanul Pacific. Cel puțin 64 de persoane au murit într-o ambuscadă, a anunțat poliția duminică, relatează BBC și AFP, citată de News.ro.

Victimele au fost împușcate mortal în timpul unei dispute tribale în provincia Enga, în weekend, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al poliției naționale.

Totul s-a întâmplat în apropiere de orașul Wabag, la aproximativ 600 km nord-vest de capitala Port Moresby. Bilanțul victimelor ar putea crește, a avertizat comisarul adjunct al poliţiei, Samson Kua, precizând că autoritățile cred că „mai există cadavre în tufişuri”.

Regiunea Highlands se confruntă de mult timp cu violențele, dar aceste crime sunt considerate cele mai grave din ultimii ani. Violențele din zonă sunt alimentate și de un aflux de arme de foc ilegale.

„Aceasta este de departe cea mai mare crimă pe care am văzut-o în Enga, poate chiar și în toată regiunea Highlands. Suntem cu toții devastați, suntem cu toții stresați din punct de vedere mental. Este foarte greu de înțeles”, a declarat George Kakas, șeful interimar al Royal Papua New Guinea Constabulary, pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Astfel de confruntări tribale izbucnesc de cele mai multe ori din motive legate de teritoriu și în urma unor acuzații de furt. În iulie anul trecut, o escaladare a unui conflict a dus la un blocaj de trei luni în Enga. Poliția a declarat atunci stare de asediu și a impus restricții de călătorie.

Guvernul insulei a încercat fără prea mult succes mai multe strategii pentru a controla violențele.

Guvernatorul Peter Ipatas a declarat pentru ABC că au existat semne că luptele erau pe cale să izbucnească din nou înainte de ambuscadă.

„Din punct de vedere provincial, știam că această luptă urma să aibă loc și am alertat forțele de securitate săptămâna trecută pentru a ne asigura că au luat măsurile adecvate ca acest lucru să nu se întâmple”, a spus Ipatas.

Armata a trimis în regiune aproximativ o sută de soldaţi, ceea ce a avut un impact limitat asupra violențelor.

De asemenea, poliția afirmă că nu dispune de resursele necesare pentru a-şi îndeplini sarcinile, iar unele dintre armele polițiștilor ajung în mâinile triburilor.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *