Vladimir Putin ordonă, printr-un misterios decret, recuperarea proprietăților din străinătate deținute de URSS și de Imperiul Rus

Vladimir Putin ordonă, printr-un misterios decret, recuperarea proprietăților din străinătate deținute de URSS și de Imperiul Rus

Vladimir Putin a declanșat o „vânătoare de proprietăți”, ordonându-le oficialilor să recupereze bunuri care au aparținut fostului Imperiu Rus sau care au fost deținute de Uniunea Sovietică (URSS), scrie Bloomberg.

Astfel, președintele rus a semnat un decret, publicat joi seară, prin care a alocat fonduri pentru căutarea, înregistrarea și protecția juridică a bunurilor imobiliare străine deținute de Rusia, inclusiv din perioada URSS și a Imperiului Rus. Potrivit documentului citat de TASS, de această problemă se vor ocupa Administrația Prezidențială și Ministerul rus de Externe, notează The Moscow Times.

Subvenția pentru aceste scopuri va fi direcționată către Întreprinderea pentru gestionarea proprietăților din străinătate, care face parte din Administrația Prezidențială. Fondurile alocate sunt destinate acoperirii cheltuielilor legate de „căutarea de bunuri imobiliare din Federația Rusă, fostul Imperiu Rus, fosta URSS, înregistrarea corespunzătoare a drepturilor și protecția juridică a acestor bunuri”.

În 2021, regulile de subvenționare a căutării de bunuri imobiliare din străinătate au fost ajustate, iar acest proces a încetat să mai stea la baza alocării de fonduri. Noul decret revine la mecanismul de subvenționare, ordonând ca o anumită întreprindere autorizată să caute și să asigure protecția juridică a bunurilor rusești din străinătate.

Documentul nu indică mărimea bugetului pentru această operaţiune sau ce tipuri de proprietăţi sunt căutate, potrivit news.ro.

Teritoriile deținute de Imperiul Rus și de URSS

Deşi nu este clar ce a determinat ordinul, este puţin probabil ca interesul lui Putin pentru fostele posesiuni imperiale să atenueze îngrijorările legate de ambiţiile sale în rândul statelor vecine, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dat peste cap securitatea europeană, mai scrie Bloomberg.

La apogeul său, Imperiul Rus era extins pe teritorii ale Poloniei moderne şi ale statelor baltice Estonia, Letonia şi Lituania, precum şi ale Finlandei. Acesta s-a dizolvat sub presiunea Primului Război Mondial şi a revoluţiei bolşevice din 1917, condusă de Vladimir Lenin, ceea ce a dus la naşterea statului comunist.

Uniunea Sovietică, formată în 1922, a acoperit o mare parte din fostul teritoriu al imperiului, cu excepţia Poloniei şi Finlandei, până la prăbuşirea sa în 1991, când republicile constitutive din ţările baltice, Caucaz, Asia Centrală, precum şi Republica Moldova, Ucraina şi Belarus au devenit independente.

UE vrea să folosească pentru Ucraina active rusești de 300 de miliarde de dolari

În ianuarie 2024, țările UE au început să pună în aplicare propunerea Comisiei Europene de a utiliza în sprijinul Ucrainei 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat sprijinul pentru această inițiativă, considerând-o un pas „corect și legal”, precum și un semnal pentru potențialii agresori din lume.

Ca răspuns la aceste acțiuni, oficialii ruși au început să amenințe cu posibile proceduri legale și au promis un răspuns în oglindă în cazul în care activele rusești vor fi confiscate. Kremlinul consideră orice încercare de confiscare a acestor active drept „furt pur și simplu”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *