Vladimir Putin pregătește un nou spărgător de gheaţă atomic. Startul lucrărilor a fost dat printr-o ceremonie cu fast

Vladimir Putin pregătește un nou spărgător de gheaţă atomic. Startul lucrărilor a fost dat printr-o ceremonie cu fast

Nava, care va purta numele Leningrad, într-un gest de amintire ostentativă a perioadei sovietice a orașului, este considerată a reprezenta un pas important în dezvoltarea infrastructurii maritime a Rusiei și în exploatarea resurselor naturale din regiunea arctică.

Spărgătorul de gheaţă cu propulsie nucleară construit de compania Rosatom va avea peste 170 de metri lungime şi va putea face faţă unui strat de gheaţă gros de până la trei metri.”Va trebui să acţioneze pe ruta maritimă din nord, să participe la cele mai importante programe de explorare şi cercetare în Arctica şi să asigure transportul de mărfuri”, a declarat Putin în discursul rostit pe şantier, pe o vreme închisă.

El a adăugat că numele Leningrad reprezintă “un nou omagiu” adus curajului locuitorilor în faţa asediului german din timpul celui de-al doilea război mondial. La Sankt Petersburg va avea loc mâine aniversarea a 80 de ani de la sfârşitul asediului.Desfăşurarea acestui vas urmează să contribuie la supremaţia Moscovei în regiunea arctică, unde Rusia se confruntă cu ambiţiile altor puteri, în special ale Chinei, şi cu ale rivalilor occidentali, printre care şi Statele Unite.

Peste jumătate dintre clienții din generația Z preferă casele de marcat self-service pentru ca pot sa fure mai ușor. Care sunt metodele preferate

Rusia este singura ţară din lume care dispune de o flotă de spărgătoare de gheaţă atomice; în ultimii ani au fost lansate încă trei nave de acest tip, iar un altul, lung de peste 200 de metri, urmează să fie disponibil în 2027.Din 2022, când a invadat Ucraina şi a fost sancţionată de state occidentale, Rusia a fost nevoită să îşi reorienteze spre Asia livrările de hidrocarburi, în condiţiile în care piaţa europeană pentru aceste materii prime i-a fost practic închisă. De aceea, sunt indispensabile spărgătoarele de gheaţă care să deschidă drumul petrolierelor şi navelor pentru transportul gazelor, care livrează producţia în special din Siberia.Aşa-numita “rută maritimă din nord” între Atlantic şi Pacific este mai uşor navigabilă în condiţiile topirii gheţii din cauza schimbărilor climatice. Directorul general al Rosatom, Aleksei Lihaciov, a declarat vineri că pe acest traseu a fost livrată în 2023 o cantitate “record” de 36 de milioane de tone de mărfuri.

Directorul unui institut de genetică a fost demis de guvernul rus după ce a spus că viața oamenilor ar fi mai scurtă acum din cauza păcatelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *