Votul din Camera Deputaților pe legea pensiilor a întârziat peste o oră. Acesta era programat să înceapă luni de la ora 16.00. Înainte de primirea raportului de la Comisa de muncă, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a fost convocată de premierul Marcel Ciolacu, potrivit Realitatea PLUS.
Ministra Muncii a fost chemată din plen la întâlnirea de taină cu premierul înaintea începerilor dezbaterilor pe legea pensiilor, relatează Realitatea PLUS.
Ședința a avut loc în biroul șefului actual al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, cu premierul Marcel Ciolacu.
Ulterior, Simona Bucura-Oprescu a revenit în plen pentru votul în procedură de urgență pe legea sistemului de pensii.
„Astăzi, împreună, avem în atenție un proiect extrem de important pentru România, să aducă echitate românilor, pensii care reprezintă o formă de respec atât pentru românii care au muncit dar și pentru români icare muncesc. Noua lege are două elemente importante: contributivitatea și munca. Astfel încât la muncă egală să avem egalitate și la pensii.
Înțelegem cât de important e să adoptăm la timp pentru a fi gata cu reforma astfel încât Comisia Euroepană să elimine acel 9,4% care ar fi inghețarea pensiilro românilor până în 2070.
Contăm pe sustinerea dumneavoastră pentru votul acestui proiect de lege” a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, înaintea prezentării proiectului legii pensiilor.
Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii a intrat în dezbaterea deputaților, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii poate fi consultat AICI
Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Legea urmează să fie votată în plenul Camerei.
Legea a fost adoptată pe repede-înainte în Senat, întâi în comisia de muncă și apoi în plen, iar multe dintre amendamentele admise în comisia de muncă au fost ulterior respinse în plen. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au lipsit de la dezbateri. Un secretar de stat din Ministerul Muncii a anunțat că legea va avea un impact de 25 de miliarde lei anul viitor. Opoziția (USR) a încercat să afle de unde vor fi găsiți acești bani, dar niciunul dintre susținători nu a oferit vreo explicație.
Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu, au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori.
După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. Totodată, liderul senatorilor AUR Cladiu Târziu a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că ”o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi ”pentru”, şase ”împotrivă” şi 19 abţineri.