Bernard Pivot a murit la vârsta de 89 de ani. Prezentatorul şi scriitorul francez a făcut milioane de francezi să citească datorită emisiunii sale „Apostrophes”

Bernard Pivot a murit la vârsta de 89 de ani. Prezentatorul şi scriitorul francez a făcut milioane de francezi să citească datorită emisiunii sale „Apostrophes”

Bernard Pivot, fost preşedinte al Academiei Goncourt și fondator al emisiunii „Apostrophe” de la France 2, a murit luni, 6 mai, la vârsta de 89 de ani, a anunţat fiica sa Cécile Pivot pentru AFP, transmite News.ro.

Bernard Pivot a făcut milioane de francezi să citească datorită emisiunii sale „Apostrophes”, notează AFP.

Rămas în amintire cu o carte în mână şi cu ochelarii în cealaltă, a prezentat şi emisiunea „Bouillon de culture” şi, începând din 1985, a organizat Dicos d’or, un campionat de ortografie care a devenit rapid internaţional.

În 2004, s-a alăturat Academiei Goncourt, cea care decernează anual cel mai prestigios premiu literar francez, iar în 2014 a devenit preşedintele acesteia. A demisionat din funcție la sfârşitul anului 2019.

„Apostrophes”, o emisiune adorată de public

Bernard Pivot, care a împlinit duminică 89 de ani, a conceput ideea de „Apostrophes” în 1974. Prima ediţie a fost difuzată pentru prima dată la televiziunea publică la 10 ianuarie 1975.

Această emisiune, pe care a prezentat-o în direct, după Concertul pentru pian nr. 1 de Rachmaninov, era de neratat în serile de vineri. Se râdea mult, era o rivalitate de spirit, fumat şi băutură, insulte şi săruturi, iar publicul o adora, notează AFP.

„Apostrophes” a durat cincisprezece ani, din 1975 până în 1990, şi a fost urmărit de milioane de telespectatori. Iar unele extrase sunt încă un mare succes pe internet.

Aşa că, atunci când în ianuarie 2020 a apărut afacerea în care a fost implicat scriitorul Gabriel Matzneff, un autor care s-a bucurat de multă îngăduinţă în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu fete minore, o emisiune din martie 1990 în care scriitorul era invitat a fost mult revizuită.

„Astăzi, moralitatea este mai presus de literatură. Din punct de vedere moral, este un pas înainte”, s-a apărat Bernard Pivot.

După sfârşitul emisiunii, el a creat „Bouillon de culture”, tot pe serviciul public, cu atribuţii mai largi decât cărţile.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *