Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden, la summitul din noiembrie, că intenționează să „reunifice” Taiwanul cu China

Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden, la summitul din noiembrie, că intenționează să „reunifice” Taiwanul cu China

Președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat luna trecută pe omologul său american, Joe Biden, în timpul summitului de la San Francisco, că intenționează să pună capăt independenței de facto a Taiwanului și „reunificarea” insulei cu China – pe cale pașnică, dacă este posibil, scrie miercuri, 20 decembrie, The New York Post.

Xi i-a spus liderului american în vârstă de 81 de ani că „Beijingul va reunifica Taiwanul cu China continentală, dar că momentul nu a fost încă decis”, a relatat NBC News, citând trei actuali și foști oficiali americani familiarizați cu întâlnirea dintre cei doi președinți.

Casa Albă nu a negat schimbul de replici, care a avut loc în timpul summitului desfășurat pe 15 noiembrie la San Francisco, întâlnire la care au participat zeci de oficiali americani și chinezi.

„Nu voi intra în detaliile discuției dintre cei doi lideri”, le-a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, reporterilor aflați la bordul aeronavei Air Force One în drum spre Milwaukee. „Cred că puteți înțelege că nu voi comenta această conversație privată”, a precizat el.

„Președintele Xi a fost clar, în mod public, cu privire la dorințele sale de reunificare – nu este ceva diferit sau nou”, a adăugat Kirby.

Reprezentantul Casei Albe a mai spus că SUA vor continua să adere la politica „O singură Chină” – aceea de a nu recunoaște Taiwanul ca fiind independent – și a adăugat că „așa cum a spus președintele, nu există niciun motiv pentru ca acest lucru” să creeze divergențe.

În cadrul politicii lor de lungă durată „O singură Chină”, SUA recunosc Beijingul ca fiind singurul guvern legal al Chinei, dar menține relații neoficiale cu Taiwanul, pe care Beijingul îl revendică ca fiind teritoriul său. Majoritatea celor 24 de milioane de locuitori ai insulei sunt în favoarea menținerii status quo-ului, fără a se unifica cu China și fără a declara oficial independența.

La summit, Xi a declarat că „preferința Chinei este să cucerească Taiwanul pe cale pașnică, nu prin forță” și a spus că „liderii militari americani care spun că Xi intenționează să cucerească Taiwanul în 2025 sau 2027(…) s-au înșelat pentru că el nu a stabilit un termen”, potrivit NBC.

Xi și Biden s-au întâlnit timp de patru ore, iar comunicările publice ale administrației Biden despre discuțiile dintre cei doi nu au menționat nicio actualizare notabilă în ceea ce privește Taiwanul, care se autoguvernează începând din 1949, când comuniștii lui Mao Zedong au câștigat războiul civil din China.

Biden a declarat anul trecut că trupele americane vor apăra Taiwanul dacă acesta va fi amenințat de Beijing.

Taiwanul a început un proces de democratizare la sfârșitul anilor 1980, după decenii de creștere economică rapidă. Actuala sa președintă, Tsai Ing-wen, a înfuriat Beijingul afirmând că insula cu populație majoritar chineză este deja independentă.

Taiwanul a fost condus de Beijing doar o parte din istoria sa. Anterior, a fost condus de Japonia timp de 50 de ani – din 1895 până în 1945 -, după aproximativ două secole de control din partea Chinei.

Guvernul lui Xi a urmărit o politică externă expansionistă – inclusiv afirmarea dreptului asupra insulelor disputate din Marea Chinei de Sud și încetarea autonomiei politice a Hong Kong-ului în 2020, în ciuda asigurărilor date în 1997 că fosta colonie britanică va avea 50 de ani de autonomie.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de a face precizări despre informațiile publicate de NBC.

Relațiile dintre SUA și China reprezintă o problemă importantă în alegerile prezidențiale de anul viitor, republicanii susținând că Biden nu este suficient de dur în probleme precum exporturile de fentanil, care au alimentat numărul record de decese cauzate de supradoza de droguri în SUA.

Criticii lui Biden invocă faptul că fiul său, Hunter, și fratele său, James Biden, au primit milioane de dolari ca parte a unor afaceri desfășurate din 2013 până în 2018 cu entități care aveau legături cu statul chinez.

Fostul președinte Donald Trump, care dorește o revanșă împotriva lui Biden, a afirmat în august că Biden „a fost mituit și acum este șantajat” de China, în timp ce președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a spus luna trecută, pentru The New York Post, că liderul de la Casa Albă este „permisiv” cu Beijingul și că „probabil are vreo legătură” cu afacerile derulate de Hunter și James Biden.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *