Zilele Babelor

Începutul primăverii este legat, în lumea românească, de o tradiție ce se pierde în negura timpului. Babele conduc anotimpul, purtând ultima luptă care se dă între iarnă și primăvară. Românii au văzut în ele simbolul valorilor familiale tradiționale, garanția vieții veșnice, înzestrarea cu puteri magice, grație căreia influențează starea vremii. Baba Dochia, stăpână pe 9 cojoace, le dă jos, câte unul în fiecare zi, operație care produce încălzirea vremii, iarna lăsând loc primăverii.

Dacă vrei să-ți alegi baba, cea mai logică metodă este să-ți iei ca reper ziua în care te-ai născut: luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă sau duminică. Cu toate că au fost luate în calcul zilele de 1-9 martie, mulți serbează Babele între 1-12 martie, oferind babelor un timp în plus pentru reglarea zilelor friguroase și calde. Dacă azi plouă, mâine ninge, iar poimâine strălucește soarele; această schimbare… magică poartă numele de „Zilele babelor”.

Vorbim de un mit românesc, unul dintre cele mai importante. De unde a învățat Baba Dochia această credință? De la sfânta sărbătorită de biserică pe 1 Martie: Mucenița Evdochia. Cum calendarul roman marca Anul Nou tot pe 1 Martie, în mod natural Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care, fiind pe sfârșite, trebuie să moară. Astfel, moartea Dochiei se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros. În mod tradițional, destinul Babei Dochia este să urce muntele, împreună cu turma de oi, pentru a muri și aș asigura renașterea anul viitor. Capricioasă vremea, capricioasă Baba! Într-o legendă, Dochia își năpăstuia nora. La 1 Martie, a trimis-o la râul înghețat să spele lâna, din neagră s-o facă albă. Un înger a ajutat-o, i-a dat o floare albă cu care a albit toată lâna. Văzând-o cu floarea albă în mână, Dochia a crezut că venise primăvara, așa că a decis să plece cu oile la munte. A urmat povestea cu cele 9 cojoace. Când le-a dezbrăcat pe toate, a rămas în cămașă. Mintenaș a venit gerul și a înghețat-o. Dumnezeu a transformat-o în stâncă, împreună cu oile. E un grup statuar frumos, unii spun că îl puteți vedea în Carpați; femeia și-a câștigat autoritatea, s-a autoeducat, iubind propriile îndatoriri în cadrul familiei.

Primele zile din martie au dezvăluit caracterul, calitățile și defectele fiecărei ființe întruchipate de Baba Dochia, precum și contrastul dintre iarnă și primăvară, când zilele au început să crească, iar vremea frumoasă a triumfat. În trecut, pe vremea dacilor, șnurul avea lână albă și lână neagră. Învățaseră de la Dochia să marcheze ziua și noaptea cu fir alb și negru, pentru a putea să țină socoteala zilelor și a nopților și să știe când vine vremea să coboare cu oile la păscut. Când nora i-a spălat lâna neagră, gerul i-a înghețat degetele care au început să sângereze, colorând lâna în roșu. De atunci, șnurul a rămas alb-roșu, până în ziua de azi.

The post Zilele Babelor appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *