Ziua în care Sinead O’Connor a rupt poza Papei în direct la TV și ce a urmat după. „Toți vor să fie vedete pop, eu sunt o protestatară”

Ziua în care Sinead O’Connor a rupt poza Papei în direct la TV și ce a urmat după. „Toți vor să fie vedete pop, eu sunt o protestatară”

Gestul, menit să atragă atenția asupra abuzurilor sexuale comise în cadrul Bisericii Romano-Catolice, a generat critici dure din partea presei, a dreptei politice, a unor vedete precum Madonna și Joe Pesci, și au dus la izolarea artistei irlandeze, după cum chiar ea a declarat ulterior, scriu New York Times și Washington Post. Amploarea abuzurilor a fost în cele din urmă recunoscută de Biserică, ani mai târziu.

Pe 3 octombrie 1992, în timpul emisiunii „Saturday Night Live”, Sinead O’Connor a interpretat al doilea cântec din program, o versiune a capella a piesei „War”, a lui Bob Marley, terminând cu un gest care a lăsat publicul fără cuvinte.

După ce a rostit ultimul vers, „Avem încredere în victoria binelui asupra răului”, O’Connor a scos o fotografie a Papei Ioan Paul al II-lea și a rupt-o în fața camerei, cu trei mișcări scurte. „Luptați împotriva adevăratului inamic”, a spus ea, aruncând bucățile de hârtie, înainte de a ieși din scenă.

În urma ei, tăcere totală.

Protestul artistei irlandeze a avut loc la apogeul carierei sale muzicale și cu mai mult de un deceniu înainte ca abuzurile sexuale din cadrul Bisericii, mușamalizate de preoți, de liderii religioși și de susținătorii lor, să fie în cele din urmă recunoscute pe scară largă.

Fotografia cu papa avea și ea o semnificație – fusese atârnată odinioară pe peretele dormitorului mamei lui O’Connor, despre care artista a spus mai târziu că a abuzat-o fizic și sexual în copilărie, scrie New York Times.

„Sinead O’Connor a supraviețuit unei copilării extrem de dificile”, a explicat pentru Washington Post Allyson McCabe, autoarea unei cărți despre artistă, cu referire la relația tensionată și abuzivă pe care aceasa a avut-o cu mama sa.

„Fotografia pe care O’Connor a rupt-o pe scenă era de fapt o amintire care a aparținut mamei sale, de la vizita papei în Irlanda din 1979.

„Și-a dat seama în acel moment că se afla la apogeul carierei sale, la apogeul capacității sale de a fi ascultată”, a spus McCabe. „Urma să fie în direct la televizor. Așa că eu cred că a văzut momentul și a profitat de el”, a explicat publicista.

Urmările unui gest îndrăzneț

De-a lungul carierei sale, O’Connor – a cărei moarte, la vârsta de 56 de ani, a fost anunțată miercuri – a fost o moralistă ferventă, o susținătoare fără compromisuri a progresului. Gestul de la Saturday Night Live a fost însă o ca o erupție vulcanică, scrie New York Times.

Ea a devenit instantaneu o țintă – a dreptei religioase, a altor vedete și, după cum a relatat mulți ani mai târziu în memoriile sale, a unor tineri care au aruncat cu ouă, în timp ce ieșea din studio în aceeași seară.

O’Connor a declarat că s-a simit incredibil de izolată. „Să fii tratată ca un caz cu probleme psihice din cauza asta. În afara scenei și pe scenă. În privat și în public. Chiar și în patul meu”, a spus ea pentru Washington Post în 2020.

Artistei i s-a „interzis” să mai apară la „Saturday Night Live”, iar emisiunea și-a bătut joc de ea în episoadele următoare. Gazda din săptămâna care a urmat, actorul Joe Pesci, a atacat-o direct.

„Vă spun un lucru: este foarte norocoasă că nu a fost emisiunea mea. Pentru că, dacă era emisiunea mea, i-aș fi dat o palmă. Aș fi apucat-o de sprâncene”, a spus el, în hohotele de râs ale publicului.

New York Times observă că fragmente ale monologului lui Pesci sunt disponibile pe canalul oficial de YouTube al emisiunii „Saturday Night Live”. Imaginile interpretării lui O’Connor nu sunt disponibile acolo, deși pot fi găsite pe alte pagini.

O’Connor a fost atacată în ziare. Criticii i-au distrus discurile în Manhattan. La un concert-omagiu pentru Bob Dylan, la Madison Square Garden, strigătele furioase ale spectatorilor au scos-o de pe scenă.

Madonna a spus că gestul lui O’Connor a mers prea departe și a maimuțărit-o pe artistă la SNL două luni mai târziu.

Fără regrete

O’Connor nu a mai dat înapoi în anii care au urmat. „Nu este vorba de om, evident – este vorba de funcție și de simbolul organizației pe care o reprezintă”, a declarat ea într-un interviu acordat Time, cu referire la Papă.

„În Irlanda, vedem că poporul nostru are cea mai mare incidență din Europa a abuzurilor asupra copiilor. (…) Au fost controlați de biserică, adică chiar de către cei care au autorizat ceea ce li s-a făcut, care au dat permisiunea pentru ceea ce li s-a făcut”, a spus ea.

Evident, artista irlandeză avea dreptate – amploarea abuzurilor sexuale comise în cadrul Bisericii Romano-Catolice, care au ieșit la iveală în anii următori, a fost uluitoare. În acel moment însă, protestul lui O’Connor părea ceva îndepărtat, dar daunele aduse carierei sale au fost permanente, scrie New York Times.

La acea vreme, O’Connor apăruse de doar câțiva ani în atenția publicului american – mulțumită coverului piesei „Nothing Compares 2 U”, scrisă de Prince.

După emisiune scrie New York Times, O’Connor a mai avut câteva hituri, dar în mare parte s-a retras din lumina reflectoarelor pop. Unii critici au observat pur și simplu însă că ea a ales să își redimensioneze cariera, îndreptându-se spre un plan mai serios.

În orice caz, artista nu a regretat niciun moment gestul.

„Toți vor să fie vedete pop. Dar eu sunt o artistă protestatară. Aveam lucruri pe care trebuia să le spun”, a scris ea în biografia sa aproape trei decenii mai târziu.

„Mulți oameni spun sau cred că ruperea fotografiei Papei mi-a deraiat cariera. Nu e și ceea ce simt eu în legătură cu asta. Nu a fost deraiată. A fost reașezată”, a scris artista.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *