Anchetă privind fraudarea alegerilor parlamentare din 2020. Dosarul, ținut la sertar trei ani, implică mai mulți lideri PNL

Anchetă privind fraudarea alegerilor parlamentare din 2020. Dosarul, ținut la sertar trei ani, implică mai mulți lideri PNL

Polițiștii din orașul prahovean Mizil au început audierile într-un dosar de fraudă electorală privind alegerile parlamentare din anul 2020. Vizat de anchetă este Marin Voicu, primarul comunei Ciorani, bănuit de instigare la falsificare de documente electorale. Surse judiciare susțin că favorizați de schema de fraudare a alegerilor parlamentare, despre care se suspicionează că a fost implementată la nivelul secțiilor de vot din comuna Ciorani, ar fi fost candidații PNL pentru Senat și Camera Deputaților.

Edilul din Ciorani, Marin Voicu, este deja trimis în judecată într-un alt dosar cu învinuiri similare, dar în această primă cauză, acuzațiile se referă la fraudarea votului la alegerile locale în favoarea candidatului PNL de atunci la președinția Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, cel desemnat câștigător al scrutinului electoral din septembrie 2020.

Audieri la Poliția din Mizil

Cercetările procurorilor din Prahova cu privire la fraudarea alegerilor din anul 2020 au început în vara anului 2021. La acel moment, Marin Voicu și alte 16 persoane, majoritatea angajați ai Primăriei Ciorani, erau acuzate că au falsificat rezultatul votului doar pentru desemnarea primarului comunei și a președintelui Consiliului Județean Prahova. Din acest prim dosar s-a disjuns un altul, existând indicii încă de la acel moment că aceeași schemă de fraudare a fost folosită și la parlamentarele din decembrie 2020. Timp de trei ani, despre acest al doilea dosar nu s-a mai auzit nimic.

Joi, 11 aprilie 2024, la sediul Poliției din Mizil au fost citate mai multe persoane să dea declarații în legătură cu modul în care s-au desfășurat alegerile parlamentare în secțiile de vot din comuna Ciorani. 

Petru Dublea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mizil, a confirmat pentru ziarul Libertatea că audierile au legătură cu suspiciuni legate de fraudarea votului la scrutinul din decembrie 2020. Reprezentantul parchetului care coordonează ancheta a precizat că urmează să fie audiate „mai multe persoane”, inclusiv Marin Voicu, primarul din Ciorani.

Pe listele electorale din județul Prahova la alegerile parlamentare din 2020 au candidat, printre alții, actualul ministru al internelor Cătălin Predoiu, fosta șefă a Camerei Deputaților Roberta Anastase și fostul ministru al finanțelor Alexandru Nazare.

„Eu nu am avut nicio legătură cu organizarea alegerilor”

Contactat telefonic, edilul a explicat că este la curent cu acest nou dosar care îl privește, dar nu a primit deocamdată o citație pentru a merge la audieri.

„Știu că acuzațiile sunt de instigare la falsificare de documente electorale. Știu că până acum au chemat la audieri oameni din secție, președinți (de secție n.r.). Eu nu am avut nicio legătură cu organizarea alegerilor parlamentare. De secțiile de vot s-a ocupat Biroul Electoral Județean, nu eu”, a declarat, pentru ziarul Libertatea, Marin Voicu. El acuză că noul dosar este unul politic și are legătură cu faptul că a decis să candideze din nou, pentru un nou mandat de primar.

Fapta de care este acuzat edilul din comuna Ciorani – instigare la falsificare de documente electorale –  are termen de prescripție 5 ani.

Marin Voicu este un vechi membru PSD, dar în 2020 a trecut la PNL, iar recent și-a anunțat candidatura la Primăria Ciorani din partea PSD.

Sacii cu buletinele de vot furate din sediul judecătoriei

Cercetările care au în vedere frauda electorală din Prahova, atât la algerile locale, cât și la cele parlamentare de acum patru ani, au la bază un fapt unic în istoria recentă a României, furtul sacilor cu buletinele de vot din sediul Judecătoriei Mizil. La finalul anului 2020 a fost deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de violare a unui sediu profesional și sustragere de înscrisuri oficiale. Tocmai edilul Marin Voicu a fost suspectat că a pus la cale furtul. 

Saci cu buletinele de vot. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Înregistrările surprinse de camerele de supraveghere arătau că o persoană mascată a intrat în clădirea utilizată drept arhivă a Judecătoriei Mizil şi a părăsit clădirea cu o geantă voluminoasă. Acest individ, indentificat ulterior, ar fi fost un apropiat al primarului, iar pentru fapta sa i se promisese un contract de angajare în primăria din comuna Ciorani. O parte din saci au fost găsiți desfăcuţi, având sforile rupte, iar camera de supraveghere video din încăpere era smulsă din perete. Procurorii au bănuiala că buletinele de vot sustrase au fost arse, cel mai probabil.

Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care a și găsit probe concludente, pe parcursul cercetărilor, care au indicat cum s-au fraudat alegerile locale din 2020.

Schema fraudării 

Conform anchetatorilor, frauda electorală la alegerile locale din septembrie 2020 ar fi avantajat, în special, candidații de la consiliul local și un anume candidat la președinția Consiliului Județean Prahova.

„Cu ocazia alegerilor locale din data de 27.09.2020, membrii secțiilor de votare din comuna Ciorani au falsificat procesele-verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea primarului, Consiliului Local, Consiliului Județean și președintelui Consiliului Județean, inserând în aceste înscrisuri date neconforme cu realitatea.

În fapt, a fost diminuat numărul voturilor obținute de unii candidați/formațiuni politice în defavoarea altor candidați/formațiuni politice”, se arată în actele dosarului.

Surse judiciare au precizat că Partidul Național Liberal a fost formațiunea politică pentru care s-a falsificat rezultatul.

Primul dosar al fraudării alegerilor locale din comuna Ciorani a fost trimis în judecată. Unii dintre inculpaţi au recunoscut faptele şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. În dosarul sustragerii voturilor, primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, a fost plasat sub control judiciar, dar în prezent este judecat în libertate. Cauza se află în instanță de trei ani, iar faptele urmează să se prescrie în 2025.

Foto: Facebook

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *