20 de ani cercetări revoluționare la un institut din New York, distruși după ce un angajat de la curățenie a oprit un congelator din cauza unei alarme „enervante”

Un om de serviciu a distrus zeci de ani de muncă “revoluționară” după ce a oprit un congelator dintr-un laborator de cercetare de la Institutul Politehnic Rensselaer din New York, care conținea mostre cheie, din cauza unui sunet de alarmă “enervant”, susțin avocații americani care reprezintă universitatea în procesul intentat companiei de curățenie, potrivit BBC News.

Un panou explica cum se poate dezactiva semnalul sonor, dar se pare că un întrerupător a fost apăsat după o eroare de citire.

Mostrele depozitate la -80 de grade Celsius (-112 grade Fahrenheit) nu au mai putut fi “salvate”, ceea ce a provocat daune de 1 milion de dolari, au mai declarat avocații universității.

Institutul care găzduiește laboratorul de cercetare a dat în judecată, pentru instruire necorespunzătoare, compania de curățenie care l-a angajat pe respectivul îngrijitor.

Compania avea un contract de 1,4 milioane de dolari (aproximativ 1,1 milioane de lire sterline) pentru a face curățenie la Institutul Politehnic Rensselaer din Troy, New York, în 2020, an în care s-a produs presupusul incident, potrivit ziarului Times Union.

Munca de cercetare privind fotosinteza, condusă de profesorul KV Lakshmi, avea potențialul de a fi “revoluționară” în dezvoltarea panourilor solare, a scris un avocat al Institutului.

Cu câteva zile înainte ca respectivul congelator să fie oprit, o alarmă s-a declanșat pentru a alerta o creștere a temperaturii cu 3 grade Celsius. Deși fluctuația ar fi putut fi catastrofală, profesorul Lakshmi “a stabilit că probele, culturile de celule și și cercetarea nu au fost afectate”, se arată în argumentația cazului prezentat de avocații acuzării.

Din cauza restricțiilor legate de COVID-19 de la acea vreme, ar fi trebuit să treacă o săptămână până când ar fi putut începe orice reparație.

Între timp, pe ușa congelatorului a fost afișat un semn pe care scria “Acest congelator emite un semnal sonor deoarece se află în reparații. Vă rugăm să nu îl mutați și să nu îl scoateți din priză. Nu este necesară curățarea în această zonă”.

“Puteți apăsa butonul de dezactivare a alarmei/testelor timp de 5-10 secunde dacă doriți să dezactivați sunetul”, mai scria pe afiș.

Dar, la câteva zile după ce alarma a început să sune, omul de serviciu a oprit întrerupătorul care asigura alimentarea cu energie electrică a congelatorului.

Majoritatea mostrelor care trebuiau să fie păstrate la -80 de grade Celsius au fost “compromise, distruse și au devenit nerecuperabile, ștergând peste 20 de ani de cercetare”, mai susțin avocații universității.

Un raport întocmit de personalul de siguranță publică de la institut arată că femeia de serviciu a crezut că a pornit întrerupătorul când de fapt l-a oprit, precizează The New York Post.

Astfel, temperatura din ongelator ar fi crescut cu 50 de grade, ajungând la aproximativ -30 de grade Celsius, în momentul în care cercetătorii au descoperit eroarea.

Avocatul Michael Ginsberg a declarat pentru NBC News că angajatul de la curățenie a auzit “alarme enervante”, iar avocații care l-au intervievat au relatat că “el încă nu părea să creadă că a făcut ceva greșit, ci doar că a încercat să ajute”.

Echipa de avocați a institutului spune că firma care l-a angajat pe omul de serviciu nu și-a instruit în mod corespunzător angajatul. Compania nu a făcut încă niciun comentariu.

Foto: Rensselaer Polytechnic Institute / Facebook.com

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *