2025, anul apocalipsei fiscale. Ce taxe vor exploda după alegeri, când statul va rămâne fără bani în visterie

2025, anul apocalipsei fiscale. Ce taxe vor exploda după alegeri, când statul va rămâne fără bani în visterie

Totul în condițiile în care și clubul țărilor bogate recomandă în cel mai recent raport o serie de măsuri ce ar trebui implementate precum cota unică de TVA, impozitarea progresivă a salariilor și eliminarea facilităților. Mai mult, aceștia recomandă și creșterea contribuțiilor la pilonul doi de pensii.

În Raportul Studiul Economic 2024 pentru România, elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OCDE, se recomandă tranziția treptată către o impozitare progresivă a salariilor și calculul impozitelor pentru proprietățile imobiliare să aibă pe baza valorii de piață a proprietății. Aceste măsuri vizează o reformă fiscală, prin care să crească încasările și să se reducă în continuare cheltuielile publice.

OCDE atrage atenția asupra progresului lent în corectarea dezechilibrelor fiscale și arată că eforturile pentru a elimina risipa cheltuielilor administrației centrale ar trebui să fie continuate prin revizuiri ale cheltuielilor. 

Aeroportul Iași se laudă cu un nou logo, făcut pe bani grei: 34.000 de euro pentru patru bucle desenate

Măsurile recomandate de OCDE

-eliminarea facilităților fiscale-cotă unică de TVA-măsuri de austeritate-creșterea contribuțiilor la sistemul de pensii (inclusiv pentru pensionarii speciali)-creșterea vârstei de pensionare

Ce alte taxe preconizează economiștii

– creșterea impozitului pe proprietate (în Monitorul Oficial cu termen de implementare 1 ianuarie)- creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%- renunțarea la facilitățile fiscale pentru IT, agricultură și industria alimentară- introducerea impozitării progresive- majorarea cotei de TVA

Revoluție în prețuri: Ce alimente se vor ieftini după adoptarea legii risipei alimentare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *