3 rețete delicioase de Anul Nou pe care poți să le faci cu cozonacul care ți-a rămas de la Crăciun

3 rețete delicioase de Anul Nou pe care poți să le faci cu cozonacul care ți-a rămas de la Crăciun

Cozonacul a fost nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor. Sărbătoarea a trecut, însă în multe bucătării încă se mai găsește cozonac, fie că vorbim despre cel cumpărat sau despre cel făcut în casă. Iată ce poți face cu resturile de cozonac rămase de la Crăciun, astfel încât să nu îl arunci, chiar dacă s-a uscat!

Rețete delicioase cu resturile de cozonac rămase de la Crăciun

Cozonacul este un desert tradițional, nelipsit de pe masa de Crăciun și de Paște la români. Indiferent că este preparat în casă sau cumpărat, acest desert se păstrează proaspăt timp de 2-3 zile, după care începe să se usuce și să nu mai fie bun. Dacă nu ai consumat tot cozonacul în zilele de Crăciun, îl poți ”recicla” în alte preparate, astfel încât să îi dai un gust diferit și să nu îl arunci. Iată ce poți face pornind de la câteva felii de cozonac rămas de la sărbători!

Frigănele de cozonac

O rețetă simplă, care ne aduce tuturor aminte de copilărie. Ai nevoie de felii de cozonac de 2 cm grosime, unt, lapte, un ou și puțină esență de vanilie. Bate oul cu laptele și cu vanilia într-un vas, după care trece fiecare felie de cozonac prin amestec, astfel încât să se îmbibe cu lichid. Pune untul într-o tigaie pe foc, iar când este topit, prăjește feliile de cozonac pe ambele părți, până când se rumenesc și devin aurii. Servește frigănelele de cozonac cu înghețată de vanilie și cu sirop de caramel sau simple.

Tiramisu de cozonac

O rețetă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Tot ce ai de făcut este să înlocuiești clasicele pișcoturi din tiramisu cu felii de cozonac. Cu cât acestea sunt mai uscate, cu atât rețeta va ieși mai bine. Taie feliile în patru, pe lungime, înmoaie-le în cafea amestecată cu rom și pune-le în tavă. Adaugă crema de mascarpone, apoi încă un strat de cozonac și din nou cremă. Pudrează cu cacao și dă la frigider pentru două ore, înainte de a savura.

Budincă de cozonac

Taie cozonacul cubulețe sau rupe-l cu mâna și pune-l într-o tavă pentru cuptor. Bate două ouă cu lapte, zahăr, vanilie și scorțișoară și toarnă totul peste cozonacul mărunțit. Amestecă bine astfel încât să se distribuie uniform și dă tava la cuptor, la 180 de grade, până când budinca s-a rumenit.

Cozonacul poate fi păstrat și la congelator, însă ar trebui să fie pus la scurt timp după ce a fost preparat. Dacă ai făcut prea mult cozonac, poți pune o parte din el în congelator, după ce s-a răcit. Învelește cozonacul în hârtie alimentară, fie întreg, fie tăiat felii. Îl poți păstra în acest fel până la 3 luni.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *