4 strategii inteligente de reducere a rezervei biologice de patogeni în culturile de legume

4 strategii inteligente de reducere a rezervei biologice de patogeni în culturile de legume

Unul dintre aspectele deseori ignorate în strategia de protecție a plantelor este rezerva biologică de patogeni, de multe ori riscul de infecție este direct proporțional cu mărimea și răspândirea sa. 

Una dintre sursele importante prin care agenții patogeni se transmit de la o cultură la alta și de la un an la altul este miceliul de rezistență care se dezvoltă în părțile  de plante atacate și care uneori se poate acumula și în sol. 

Iată 4 soluții inteligente pe care le poți pune în practică pentru reducerea rezervei biologice de patogeni în culturile de legume.

Rotația corectă a culturilor

Când o anumită cultură este prezentă continuu pe același suprafață, patogenii specifici culturii respective se pot acumula în sol, iar acest lucru poate duce la crearea unei rezerve biologice dăunătoare de patogeni în cultură. De exemplu, în cazul monoculturilor de cartofi, râia comună poate rezista până la un an în sol, afectând tuberculii.

Pentru a evita acest lucru, o soluție eficientă este rotația culturilor. Efectuată corect, aceasta poate perturba ciclurile de viață ale patogenilor și poate reduce populațiile acestora în sol.

În exemplul prezentat mai sus, cultivarea de lucernă sau soia poate fi inclusă în rotația culturii întrucât bacteria Bacillus subtilis care se găsește în solul acestor culturi produce un antibiotic care combate râia comună.

De asemenea, rotația culturilor echilibrează și cerințele nutritive ale plantelor. Spre exemplu, varza este o legumă care are nevoie ridicată de azot pentru a se dezvolta, în timp ce mazărea sau fasolea fixează azot din aer și parțial mai ramane și în sol. Rotește aceste două culturi pentru a echilibra substanțele nutritive în sol și pentru a reduce rezerva biologică de patogeni. Un alt exemplu potrivit pentru rotația culturilor include cultura de varză și cea de spanac. Spanacul este o cultură premergătoare excelentă pentru varză deoarece are rădăcini fibroase care ajută la descompunerea materiei organice din sol și la îmbunătățirea structurii acestuia. De asemenea, spanacul este o cultură cu creștere rapidă, ceea ce înseamnă că poate apoi să se înființeze o cultură de varză. 

Igienizarea temeinică a culturilor

În strânsă legătură cu rotația corectă a culturilor este și igienizarea temeinică a terenurilor înainte de înființarea unei noi culturi . Resturile  vegetale rămase în urma culturilor agricole pot găzdui sporii fungilor, bacteriilor și ai altor patogeni, care pot infecta ulterior culturile noi înființate. De aceea, înainte de plantarea unei alte culturi, elimină resturile  vegetale rămase pe câmp pentru a reduce în mare parte riscul apariției unui atac puternic  de patogeni.

Folosirea semințelor și a materialului săditor certificate

Și folosirea semințelor și a materialului săditor certificate reprezintă o soluție care contribuie la reducerea riscului de transmitere a bolilor de la o cultură la alta. Patogenii pot fi transportați și transmiși prin semințe sau material săditor infectat, iar utilizarea materialului certificat, sănătos,  ajută la prevenirea acestei transmiteri.

De asemenea, semințele și materialul săditor certificate sunt de înaltă calitate și sănătoase, ceea ce asigură o creștere mai robustă și mai sănătoasă a plantelor. Plantele care provin din astfel de semințe sunt mai rezistente la boli și dăunători.

Aplicarea inteligentă a fungicidelor în timpul vegetației

Această practică implică utilizarea de fungicide în mod strategic și rațional, ținând cont de necesitățile specifice ale culturilor, stadiul de dezvoltare al plantelor și riscul de infestare cu patogeni. Pentru tratamente complexe, folosește fungicide pentru legume care includ programul Smart Technology de protecție a plantelor.

De exemplu, pentru unele culturi de legume (și pomi fructiferi) poți să folosești Dagonis® – un fungicid ușor de folosit care poate fi aplicat atât preventiv, cât și curativ, pentru a evita apariția infestării ireversibile a culturii. Acesta inhibă puternic germinarea sporilor, elongarea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea în toate stadiile principale ale dezvoltării și reproducerii fungilor, și controlează bolile aflate în spectrul sau de combatere.

Pentru aplicare timpurie este potrivit și Signum®  – un produs inovator din gama beneficiază AgCelence® cu eficacitate deosebită în combaterea putregaiului cenușiu la numeroase legume. Acesta are și efecte fiziologice, contribuind astfel la obținerea unor recolte mari și producții de calitate.

Un alt produs eficace pentru prevenirea și combaterea bolilor și astfel ajută la reducerea rezervei biologice de patogeni în culturile de tomate este Cabrio® Top care beneficiază și el de tehnologia AgCelence® și care are o acțiune preventivă puternică, prin inhibarea mobilității zoosporilor, împiedicarea germinației sporilor și a dezvoltării hifelor miceliele.

Aplicarea fungicidelor în momentele potrivite poate ajuta la prevenirea apariției rezistenței la aceste substanțe în populațiile de patogeni. Urmați întotdeauna instrucțiunile de folosire înscrise pe eticheta produselor.

Abordarea integrată a tehnicilor de prevenire și combatere a bolilor

Pentru o reducere cât mai bună a rezervei biologice de patogeni în culturile de legume este necesară abordarea integrată a tehnicilor de prevenire și combatere a bolilor care, pe lângă soluțiile prezentate în acest articol, mai cuprinde și:

respectarea tehnologiei de cultivare și efectuarea la timp a lucrărilor necesare (lucrările solului, fertilizarea, înființarea culturilor, irigarea, combaterea buruienilor etc). 
monitorizarea culturii pentru a detecta semnele timpurii ale atacului de boli,  prezenta insectelor dăunătoare , și altor probleme care ar putea afecta sănătatea și producția culturii.
luarea tuturor măsurilor agrofitotehnice împreună cu folosirea de produse de protectia plantelor pentru a păstra cultura sanatoasa. 

Concluzionând, este important, ca agricultor, să adopți o abordare integrată și să fii proactiv în aplicarea acestor strategii pentru a asigura succesul și sănătatea culturilor de legume pe termen lung. Folosește-te de toate informațiile din acest articol și realizează-ți propria strategie pentru culturile tale.

Sursă foto: Shutterstock

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *