7 sfaturi de întreținere a aparatului frigorific, pentru a apela mai rar la reparații frigidere

7 sfaturi de întreținere a aparatului frigorific, pentru a apela mai rar la reparații frigidere

Aparat electrocasnic de bază în orice locuință, asociat cu nivelul standard de confort în lumea modernă, frigiderul (în toate formele sale) a revoluționat modul în care pot fi păstrate alimentele. Implicit, comportamentul de consum al omului s-a schimbat – putem face aprovizionare mai rar, putem păstra alimente perisabile, mâncăruri preparate. Prin funcția de congelare a unei combine frigorifice, unele produse pot fi conservate chiar pentru multe luni, fără riscuri pentru sănătate.

Dacă în trecut frigiderele erau înlocuite mult mai rar, acum aceste produse au o durată de utilizare mai redusă, o arată cele mai multe date din piață. Motivul principal: producția de masă optează pentru materiale cu o durabilitate mai redusă, pentru ca prețul de vânzare să fie cât mai mic și cât mai multe persoane să își poată permite achiziția, fără un mare efort financiar.

Dacă unii utilizatori pur și simplu schimbă frigiderul pentru a alege o variantă mai nouă, cu tehnologie superioară și eventual alte caracteristici fizice, alții sunt obligați să apeleze la remediere defectiuni frigider sau chiar să înlocuiască produsul defect prin sisteme de tip buy-back sau Rabla la electrocasnice.

Prelungirea duratei de utilizare a frigiderului, combinei frigorifice, a congelatorului sau a vitrinei frigorifice reprezintă un obiectiv dorit de orice utilizator casnic. Din păcate, garanția legală a celor mai multe aparate electrocasnice este limitată la 2 ani. Unii producători și distribuitori oferă o garanție comercială suplimentară, dar nevoia de reparații frigidere poate apărea și mai des după expirarea acesteia. Atunci intervine nevoia de a căuta un service frigidere post-garanție – firmă autorizată sau specialist independent de tip frigotehnist autorizat în București sau, după caz, în altă localitate din țară. Fiind un aparat de mari dimensiuni, frigiderul este de obicei reparat prin intervenție la domiciliul utilizatorului, fiind mult prea complicat transportul acestuia, așa cum se întâmplă în cazul electrocasnicelor mici sau a electronicelor.

Iată mai jos 7 sfaturi de întreținere pentru frigider, pentru prelungirea duratei de viață a acestuia, oferite chiar de un tehnician frigotehnist autorizat, Opriș Adrian, specialist reparații frigidere București:

1. Așezarea corectă a frigiderului

O greșeală majoră ar fi poziționarea greșită a aparatului frigorific. Frigiderele trebuie ținute cât mai departe de surse de căldură, de exemplu aragaz, plită sau cuptor. De asemenea, nu trebuie poziționat aparatul în lumina directă a soarelui. Producătorii de frigidere subliniază și nevoia de menținere a unei distanțe suficiente între pereții frigiderului și perete sau alte obiecte, mai ales în zona din spate.

2. Setarea corectă a temperaturii

Aparatele frigorifice moderne permit setarea temperaturii din compartimentele frigider și congelator. Există inclusiv moduri economice sau de vacanță, ideale pentru perioadele în care ușa aparatului va fi deschisă foarte rar sau deloc. Pe timpul verii, este indicat să se fixeze termostatul la temperaturi cât mai mari, pentru a proteja compresorul, permițându-i setări ușor de realizat. Într-o astfel de perioadă în care temperatura din locuință este ridicată, frigiderul poate păstra alimentele la 6-7 grade, iar congelatorul la minus 18 – valori suficiente pentru o utilizare rezonabilă.

3. Verificarea surselor de alimentare

Rețeaua locală de curent electric trebuie să fie corespunzătoare pentru un astfel de aparat din categoria marilor consumatori de energie electrică în locuință. Priza sau prelungitorul conectat la frigider trebuie să fie de calitate, perfect funcționale, fără improvizații. Dacă se observă că frigiderul nu funcționează și nici lumina din interior nu se aprinde, prima verificare va fi cea a sursei de alimentare.

4. Asigurarea posibilității scurgerii apei

În situația în care în compartimentul pentru legume – fructe, la frigiderele cu dezghețare automată, se acumulează apă, se va verifica dacă nu cumva este înfundată scurgerea condensului din auto dezghețare. Calea apei trebuie să fie liberă întotdeauna.

5. Acțiune în caz de probleme cu rețeaua de curent

Se observă scăderea de moment a intensității luminii în locuință sau o oprire bruscă a alimentării cu energie electrică? Este clar că există probleme locale care pot afecta frigiderul. Acesta se va opri dacă este într-un ciclu de răcire. Acțiunea corectă, preventivă, este de a scoate din priză și a lăsa deconectat frigiderul timp de 15-20 de minute, permițând egalarea presiunii din instalație și ieșirea din starea de protecție termică. În caz contrat, șocul electric poate bloca compresorul.

6. Acțiune în caz de defecțiuni

Ceva nu funcționează bine? Desigur, ai nevoie de reparatia frigiderului la domiciliu. Dacă aparatul are tendința de a funcționa continuu, fără pauză, trebuie dat la treapta minimă până în momentul în care sosește pentru intervenție un frigotehnist pentru reparații frigidere. De asemenea, aparatul ar trebui să stea cât mai departe de pereți, pentru ca schimbătorul de căldură din spate sau din lateral să poată beneficia de o ventilație mai bună a aerului. În caz contrar, probleme și mai grave pot apărea.

În cazul frigiderelor no frost, dacă se constată că în compartimentul de refrigerare nu mai există o temperatură corespunzătoare, trebuie realizată o dezghețare completă timp de minimum 24 de ore cu ușile deschise și la frigider, și la congelator.

7. Întreținere parte exterioară

Deși se poate spune că modul în care arată un frigider la exterior nu este chiar relevant pentru utilizare, imaginea contează! Un aparat electrocasnic care arată neîngrijit va avea o valoare mai scăzută la o eventuală vânzare second-hand pentru înlocuire de tip upgrade. De asemenea, unele persoane ajung să înlocuiască frigiderul din simplul motiv că cel existent arăta mult prea neplăcut, afectând imaginea generală din interiorul locuinței.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *