Palatul uitat din București care a intrat într-un proces de restaurare interminabil. E o clădire superbă, însă a ajuns în stare de degradare, deși face parte din Patrimoniul European

Palatul uitat din București care a intrat într-un proces de restaurare interminabil. E o clădire superbă, însă a ajuns în stare de degradare, deși face parte din Patrimoniul European

Palatul uitat din București care a intrat într-un proces de restaurare interminabilă. Se pare că bucureștenii vor mai avea de așteptat până când vor putea să admire, din nou, bijuteria arhitecturală.

Bijuteria arhitecturală din Capitală care abia așteaptă să poată fi admirată, din nou, de către trecători

La începutul secolului XX, în București trăia cel mai bogat om de țară. Era numit Nababul, însă, numele lui real era Gheorghe Grigore Cantacuzino. Reședința lui de pe Calea Victoriei era un palat în adevăratul sens al cuvântului.

Bijuteria arhitecturală, cunoscută sub numele de Palatul Prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fura privirile tuturor. Măreția, dar și atenția la detalii o făceau să fie o clădire unică în București.

Palatul a fost proiectat d către arhitectul Ion D. Berindei și este o adevărată operă de artă. Pentru a avea un aspect unic și rafinat, Nababul a lucrat cu pictori și sculptori din Paris. Fiecare dintre ei au contribuit la înfrumusețarea palatului cu fel de fel de piese de artă, candelabre și de sculpturi.

Palatul Prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino exprima lux încă de la intrare. Cele câteva scări erau păzite de două sculpturi masive în formă de leu, acoperite de o copertină în formă de sticlă.

În prezent, persoanele care trec pe Calea Victoriei nu mai pot admira frumsețile palatului. Momentan, acesta este în plin proces de restaurare, iar lucrurile se pare că durează mult mai mult decât s-ar fi așteptat bucureștenii.

Motivul pentru care lucrările de restaurare ale Palatului Cantacuzino bat pasul pe loc

Iarna anului 2024 a găsit Palatul Prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino acoperit de prelate, tipice procesului de restaurare. Ascuns după schele și copertine, palatul de pe Calea Victoriei așteaptă să fie din nou admirat de către trecători.

Lucrările de restaurare ale Palatului Cantacuzino au început în anul 2021. De atunci și până în prezent, nu s-a întâmplat mare lucru. Motivul?!

La începutul acestui an, în ianuarie 2024, firma căreia i-a fost atribuită renovarea clădirii a ajuns cu lucrările la stadiul de 25%. În acel moment, Ministerul Culturii a decis să oprească întregul proiect.

Firma care a câștigat licitația în 2021 a intrat în insolvență doi ani mai târziu. Deși contractul a fost semnat pe 24 de luni, consolidarea și renovarea măreței clădiri tot nu este gata.

Potrivit unui răspuns formulat de Ministerul Culturii la solicitarea b365.ro, lucrările de consolidare ale clădirii sunt aproape finalizare. În ceea ce privește restaurarea diverselor componente artistice, stadiul lor este greu de precizat. Potrivit sursei menționate, singurele lucrări care au mai rămas de executat sunt finisajele.

Lucrările de consolidare și restaurare a Palatului Prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino au fost finanțate din fonduri guvernamentale și din credite externe. Valoarea întregii investiții se ridică la 6.261.092 euro, fără TVA.

Please follow and like us:
Pin Share