A apărut un nou trend în industria restaurantelor. Ce au început să facă marile restaurante din Europa?

A apărut un nou trend în industria restaurantelor. Ce au început să facă marile restaurante din Europa?

Un nou trend în lumea restaurantelor acaparează bucătăriile din mai multe țări. Din ce în ce mai multe restaurante adoptă o practică fără risipă a resturilor folosite, din încercarea de a diminua efectele risipei alimentare, o problemă cu care se confruntă majoritatea țărilor.

Toate resturile sunt folosite

Unul dintre primele restaurante care a adoptat această inițiativă se află în Londra. În bucătăria acelui restaurant nu există coșuri de gunoi, iar toate resturile sunt reutilizate în alte scopuri.

„11 milioane de tone de resturi alimentare sunt produse în Germania în fiecare an, în comparație cu cele 10 milioane de tone ale Marii Britanii. În acest restaurant, însă, nu există aproape deloc resturi. Nici măcar un coș de gunoi nu este”, a declarat Katharina Delling, reporter RTL.

 

Localul a fost deschis în urmă cu cinci ani, iar proprietarii și-au propus încă de la început să recicleze toate resturile din restaurant, potrivit Știrile ProTv.

„Se merge mult pe ghicite, pe testate, e multă frustrare. Dar procesul de creație e minunat, trebuie să ai răbdare și să aloci timp. Oamenii trebuie să se gândească mai puțin la ce vor în zece secunde și mai mult la ce vor în zece ani. Noi vrem să creăm mâncăruri incredibile, dar vrem să facem și ceea ce trebuie (pentru mediu)”, a explicat bucătarul Will Stoyle.

 

În acest restaurant sticlele vechi sunt recondiționate și transformate în farfurii, lămpi sau ustensile de bucătărie. Materialele reciclabile, precum dopurile de sticlă, au fost utilizate pentru a crea podeaua, iar tejghelele din local sunt confecționate din plastic reciclabil.

Aceeași practică se găsește și într-un restaurant din Stuttgard

Un alt exemplu de restaurant care apelează la această practică ecologică se află în Stuttgard. Cu specific vegan, restaurantul a realizat la subsolul clădirii o minifabrică de compost, unde sunt procesate în fiecare zi aproximativ 25 de kilograme de resturi. Ulterior, îngrășământul rezultat este vândut, iar banii sunt donați.

„Avem rădăcinile noastre, avem verdețuri pe tăvi de plastic refolosibile. Patul de semințe este reciclat, pentru cultivarea ciupercilor. Apoi avem propria mașină unde producem lapte de ovăz proaspăt, fără să ne mai batem capul cu ambalajele”, a afirmat Tanja Goldstein de la Heaven’s Kitchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *