„Acest timp e al vostru. Nu al șefului”. Australia va legifera „dreptul la deconectare”, ca angajații să nu mai lucreze după terminarea programului

„Acest timp e al vostru. Nu al șefului”. Australia va legifera „dreptul la deconectare”, ca angajații să nu mai lucreze după terminarea programului

Australia va introduce legi care să le ofere lucrătorilor dreptul de a ignora apelurile și mesajele nerezonabile ale șefilor lor în afara orelor de lucru, fără a fi sancționați, cu posibile amenzi pentru angajatorii care încalcă această regulă, scrie miercuri, 7 februarie, Reuters.

“Dreptul la deconectare” face parte dintr-o serie de modificări ale legislației privind relațiile industriale propuse de guvernul federal în cadrul unui proiect de lege, despre care Executivul spune că va proteja drepturile angajaților și va contribui la restabilirea echilibrului între viața profesională și cea privată.

În Franța, Spania și în alte țări din Uniunea Europeană există deja legi similare care le oferă angajaților dreptul de a nu-și mai urmări dispozitivele de serviciu după terminarea programului de lucru.

Majoritatea senatorilor și-au declarat acum sprijinul pentru această lege, a declarat miercuri, într-un comunicat, ministrul muncii, Tony Burke, din partidul de centru-stânga aflat la putere, Partidul Laburist.

Prevederea îi oprește pe angajați să lucreze ore suplimentare neplătite prin dreptul de a se deconecta de la apeluri nerezonabile în afara orelor de program, a spus Burke.

“Ceea ce spunem noi pur și simplu este că cineva care nu este plătit 24 de ore pe zi nu ar trebui să fie penalizat dacă nu este online și disponibil 24 de ore pe zi”, a declarat miercuri premierul Anthony Albanese în fața presei.

Este de așteptat ca proiectul de lege să fie introdus în parlament la sfârșitul acestei săptămâni.

Inițiativa legislativă include și alte prevederi, cum ar fi o cale mai clară de trecere de la munca temporară la cea permanentă și standarde minime pentru lucrătorii angajați temporar și șoferii de camion.

Unii politicieni, organizații ale angajatorilor și lideri de corporații au avertizat că prevederea privind dreptul la deconectare este o exagerare, că ar submina munca flexibilă și că ar avea un impact negativ asupra competitivității.

Partidul Verzilor, de stânga, care susține proiectul de lege și a fost primul care l-a propus anul trecut, afirmă că este o mare victorie pentru formațiune. S-a ajuns la un acord între laburiști, partidele mai mici și independenți pentru a susține acest proiect de lege, a precizat liderul Verzilor, Adam Bandt, într-un mesaj publicat pe Twitter.

“Australienii lucrează în medie șase săptămâni de ore suplimentare neplătite în fiecare an”, a spus Bandt.

Acest lucru echivalează cu peste 92 de miliarde de dolari australieni (60,13 miliarde de dolari) în salarii neplătite la nivelul întreagii economii a țării, a adăugat el.

“Acest timp este al vostru. Nu al șefului dumneavoastră”, a punctat liderul Verzilor.

Fotografie ilustrativă / Sursa: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *