Aceste produse sunt interzise în Uniunea Europeană: Anunțul vine direct de la Parlamentul European

RMAG news

Produse fabricate prin muncă forțată sunt interzise în Uniunea Europeană.

Parlamentul European (PE) a adoptat pe 23 aprilie 2024, noi reguli care interzic vânzarea și transportul mărfurilor fabricate prin muncă forțată în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE). Această decizie vine în contextul îngrijorărilor legate de drepturile omului, în special în regiunea Xinjiang din China, unde există acuzații de genocid împotriva uigurilor.

Produsele interzise în UE

Potrivit noilor reguli, produsele suspectate că sunt fabricate prin muncă forțată nu vor putea fi comercializate sau transportate în UE. În cazul în care există suspiciuni, investigațiile preliminare trebuie finalizate în maxim 30 de zile lucrătoare, iar transporturile vor fi oprite la granițe.

Această măsură vine ca urmare a implementării unei legi similare în Statele Unite ale Americii în 2021, care are ca scop protejarea pieței de produsele realizate în Xinjiang. China, un important furnizor global de bumbac și materiale pentru panouri solare, respinge acuzațiile de abuzuri împotriva drepturilor omului.

Maria-Manuel Leitao-Marques, membru al Alianței Socialiștilor și Democraților din Parlament, a subliniat importanța acestei decizii, afirmând că „UE nu își poate exporta mărfurile în timp ce importă produse realizate cu muncă forțată”. Proiectul de lege a fost votat cu o majoritate covârșitoare de 555 de voturi pentru, șase împotrivă și 45 de abțineri în PE, însă mai trebuie să primească aprobarea statelor membre pentru a fi pus în aplicare.

Ce a hotărât UE

Uniunea Europeană promovează munca decentă în toate sectoarele și domeniile de politică, având o abordare globală care include eliminarea muncii forțate. Comunicarea privind munca decentă la nivel mondial, prezentată în februarie 2022, stabilește strategiile interne și externe pentru implementarea muncii decente la nivel global, inclusiv prin parteneriate internaționale și politici de vecinătate.

Munca forțată reprezintă o formă gravă de încălcare a drepturilor omului, implicând utilizarea persoanelor împotriva voinței lor în scopul obținerii de beneficii pentru alții. Această practică poate lua diverse forme, inclusiv sclavie modernă, trafic de persoane, muncă în condiții de exploatare și alte forme de coerciție.

Persoanele supuse muncii forțate sunt adesea exploatate prin amenințări, violență, constrângere financiară sau alte forme de coerciție, fără a li se acorda dreptul de a alege sau de a negocia condițiile de muncă. Este o încălcare gravă a demnității umane și a drepturilor fundamentale, care necesită eforturi considerabile din partea comunității internaționale pentru a fi combătută și eradicată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *