„Acești oameni sunt ignoranți”: Un designer e amenințat cu moartea pentru sigla făcută guvernului din Portugalia

„Acești oameni sunt ignoranți”: Un designer e amenințat cu moartea pentru sigla făcută guvernului din Portugalia

Brandingul aparent inofensiv al lui Eduardo Aires a devenit o „armă” pentru liderii de dreapta – care au transformat indignarea „patriotică” în putere politică reală.

Sigla guvernului e considerată mult prea progresistă

Aires s-a trezit în centrul unui război cultural din cauza unei sigle, aparent inofensivă, pe care a proiectat-o pentru guvernul portughez: un dreptunghi verde, un cerc galben și un pătrat roșu, aranjate într-o simplă succesiune orizontală.

Designul, care se inspiră din steagul Portugaliei, dar nu încearcă să-l înlocuiască, a fost comandat de guvernul socialist, care a fost respins la alegerile naționale din martie.

Salutat la lansarea sa drept „incluziv, pluralist și laic”, scopul său principal a fost totuși mai degrabă practic decât politic. Vechiul logo replica multe dintre graficele complicate afișate pe steagul național, creând confuzie vizuală atunci când era micșorat pentru formatele online.

Noul logo al lui Aires a început să apară pe site-urile guvernamentale, rețelele de socializare și alte documente oficiale în mai anul trecut, dar, pe măsură ce partidele politice se pregăteau pentru alegerile din iarnă, criticii de dreapta au început să-l condamne numindu-l „nepatriotic” și „progresist”.

„Tema noastră a fost să aruncăm o privire nouă asupra siglei guvernului și să-l reproiectăm pentru era digitală, ceea ce am și făcut”, spune Aires. „Acum, la aproape un an, mă confrunt cu amenințări cu moartea”.

O parte din indignarea publică – care a atins apogeul săptămâna trecută, când nou-însușitul prim-ministru, Luís Montenegro, a ordonat retragerea noului logo – este motivată de gustul estetic. Criticii au respins designul de 55.000 EUR drept simplist și copilăresc pentru că a utilizat o paletă de culori primare și o selecție de figuri geometrice simple, dreptunghi, cerc și pătrat.

Dreapta conservatoare transformă imaginile în arme de război politic

„Oamenii spun că un copil de cinci ani ar putea să-l facă în Microsoft Paint”, spune Aires. „Dar aceștia sunt oameni care nu au cunoștințe de design. Tot designul se referă în cele din urmă la sinteză”, spune el.

Totuși, mai relevant decât ceea ce arată noul logo este ceea ce reprezintă. Pe măsură ce politica din Europa devine din ce în ce mai polarizată, la fel și simbolurile naționale devin din ce în ce mai politizate.

Portugalia nu este singura in acest sens. În Germania, Adidas a fost acuzat public pentru utilizarea rozului pentru noua banderolă a echipei naționale de fotbal, criticii conservatori care au condamnat gestul ca fiind progresist și netradițional.

În mod similar, în Marea Britanie, reacția publică împotriva Nike pentru modificarea „jucăușă” a culorii steagului de pe noul tricou de fotbal al Angliei a fost pe atât de imediată, pe atât de isterică.

„Această dispută [peste logo] cu siguranță nu este o chestiune de design. Totul are de-a face cu timpul geopolitic în care trăim și cu percepția puterii”, spune Sérgio Magalhães, un arhitect și designer portughez.

Aceste percepții ale puterii joacă cu o vehemență deosebită la dreapta politică. Pentru cei cu o ideologie conservatoare, naționalistă, utilizarea simbolurilor naționale în orice cadru administrativ este indisolubil legată de „control”, susține el.

Criticii siglei noului guvern portughez au recurs la o „retorică naționalistă și populistă”, adaugă el, care prezintă proiectele anterioare ale guvernului ca fiind „corecte” și simbolice a ceea ce „reprezintă cel mai mult trecutul nostru”.

Faptul că Partidul Social Democrat de centru-dreapta a făcut din interzicerea unei sigle program politic poate fi explicat prin ascensiunea rapidă a extremei drepte a Portugaliei.

Politizarea imaginii a devenit o „armă” în campania electorală, susține Aires, care spune că a primit amenințări cu moartea și un „volum uriaș de ură online” din partea susținătorilor de extremă dreapta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *