Activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru înarmarea Ucrainei, au decis statele UE

Activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru înarmarea Ucrainei, au decis statele UE

Ambasadorii statelor Uniunii Europene au convenit de principiu ca banii Rusiei, blocați după sancțiunile impuse în urma invadării Ucrainei, să fie folosiți pentru susținerea militară a armatei lui Zelenski, a transmis AFP, preluată de Agerpres.

„Ambasadorii UE au convenit în principiu măsuri asupra beneficiilor extraordinare rezultate din activele imobilizate ale Rusiei”, a anunțat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, miercuri, 8 mai, pe Twitter. Aceşti bani vor „servi la susţinerea redresării şi a apărării militare a Ucrainei”, se adaugă în comunicat.

🇺🇦 EU ambassadors agreed in principle on measures concerning extraordinary revenues stemming from Russia’s immobilised assets.👉 The money will serve to support #Ukraine’s recovery and military defence in the context of the Russian aggression.

— Belgian Presidency of the Council of the EU 2024 (@EU2024BE) May 8, 2024

Acordul de principiu mai trebuie doar aprobat în Consiliul UE de către miniştrii statelor membre.

Statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de 200 de miliarde de euro, iar 192 de miliarde de euro sunt depozitate în Belgia.

Rusia: „Furt şi banditism”

Propunerea a venit în luna martie din partea Comisiei Europene, care a cerut ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate, de exemplu dobânzile, să fie redirecționate pentru cumpărarea de arme şi muniţii pentru Ucraina. Sumele obţinute din respectivele venituri sunt estimate între 2,5 şi 3 miliarde de euro anual.

Rusia a calificat luna trecută drept „furt şi banditism” propunerea instituției conduse de Ursula von der Leyen, afirmând că va duce la zeci de ani de procese şi la subminarea reputaţiei UE de apărător de încredere al proprietăţii şi de loc sigur pentru investiţii.

Politicienii europeni mai vor și confiscarea directă a activelor ruseşti îngheţate în Occident şi folosirea acestor bani pentru reconstrucţia Ucrainei şi pentru înarmarea țării conduse de Zelenski. Dar această măsură, cerută şi de Kiev, este greu de pus în practică, din cauza unor probleme juridice, geopolitice şi financiare, cum ar fi riscul de slăbire a monedei euro, plus că Moscova a ameninţat cu represalii dacă se va întâmpla acest lucru, mai notează sursa citată.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *