Adevărul despre îndulcitori. Au efecte nebănuite asupra organismului, potrivit nutriționiștilor

Adevărul despre îndulcitori. Au efecte nebănuite asupra organismului, potrivit nutriționiștilor

Controversa de durată provocată de utilizarea îndulcitorilor în locul zahărului provine din opinii contradictorii despre potențialul îndulcitorilor de a stimula apetitul. Studii anterioare au încercat să clarifice dilema, însă nu au reușit să aducă probe indubitabile într-o direcție sau alta.

Un studiu recent, considerat revolutionar, a analizat efectele înlocuirii zahărului cu îndulcitori artificiali și naturali în alimente. Aceștia nu numai că nu cresc pofta de mâncare, ci chiar ajută la scăderea nivelurilor de zahăr din sânge. Un beneficiu major pentru condiția generală de sănătate.

În ce zodie s-a născut cel mai ușuratic bărbat. Face pe familistul convins, dar înșală mai mult decat respirăAdevărul despre îndulcitori

Studiul a arătat că prin consumul unor alimente care conțin îndulcitori poți să scazi senzația de foame.

Mai mult, îndulcitorii oferă beneficii adiționale ca reducerea zahărului din sânge. Acest lucru e deosebit de favorabil persoanelor aflate la risc de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetătorii implicați în acest studiu, condus de Universitatea din Leeds, au concluzionat că există suficiente dovezi credibile despre efectul îndulcitorilor în organism. Aceștia nu afectează negativ apetitul și pot reduce eficient valoarea zahărului din sânge, contribuind indirect la scăderea în greutate.

Conducătorul studiului, Catherine Gibbons, profesor asociat la School of Psychology din cadrul Universității din Leeds, a subliniat importanța reducerii consumului de zahăr în combaterea bolilor metabolice asociate cu obezitatea, cum este diabetul de tip 2.

HOROSCOP aprilie. Zodiile care își schimbă viața în a patra lună din an. Bani mulți, muncă puținăÎndulcitorii ar putea fi utili în cadrul dietelor de slăbit

Adevărul despre îndulcitori. În opinia specialistului citat, simpla restricție a aportului de zahăr fără a oferi alternative poate afecta negativ preferințele de gust, exacerbând pofta de dulce.

Un alt efect advers este că menținerea unei diete cu conținut redus de zahăr, fie adresată diabeticilor, fie în cadrul unui program de slăbit, devine problematică.

Gibbons a pledat pentru înlocuirea zahărului cu îndulcitori ca o strategie care poate crește profilul nutrițional al alimentelor și băuturilor recomandate celor care doresc să slăbească sau persoanelor cu risc de a face diabet de tip 2.

Studiul, primul de acest tip, a vizat efectele consumului de biscuiți cu conținut de zahăr sau cu alte două tipuri de îndulcitori: substitutul natural de zahăr stevia și îndulcitorul artificial Neotam. Cercetarea a implicat 53 de bărbați și femei de vârstă adultă supraponderali sau obezi.

Spre deosebire de alte studii anterioare care au folosit numai băuturi, studiul menționat a inclus alimente solide, precum și participanți de ambele sexe cu exces de greutate.

Desfășurat între 2021 și 2022, studiul a fost coordonat de Universitatea din Leeds și Centrul de Cercetare pentru Nutriție Umană din Rhône-Alpes (Franța).

Participanții, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, au fost implicați în studiu în 3 intervale de două săptămâni, separate de pauze de 14-21 zile. În timpul testelor aceștia au consumat biscuiți cu diferite ingrediente dulci: zahăr, stevia sau Neotam.

Apetitul nu crește în urma consumului de îndulcitori

În urma consumului de biscuiți, participanții au raportat cu privire la nivelurile lor de sațietate după câteva ore.

De asemenea, le-au fost măsurate nivelurile de glucoză și de insulină împreună cu hormonii care reglează pofta de mâncare. Rezultatele nu au indicat diferențe de apetit sau de răspunsuri endocrine între îndulcitori și zahăr.

O concluzie interesantă a vizat nivelurile de insulină măsurate la două ore după masă. Acestea și valoarea zahărului din sânge au fost reduse cu ajutorul îndulcitorilor.

Autorii studiului au conchis că există suficiente dovezi în favoarea utilității îndulcitorilor în reducerea aportului de zahăr adăugat. Aceasta fără creșteri ale apetitului sau scăderi ale energiei.

În consecință, îndulcitorii pot fi incluși în programele de control al greutății. Dar și în dieta alimentară a diabeticilor și persoanelor cu risc de a dezvolta diabet de tip 2.

Cantitatea de îndulcitor consumată e mai importantă decât tipul acestuia

Pe de altă parte, relatează USA Today, citându-l pe nutriționistul Jill Weisenberger, cantitatea de îndulcitor consumată este chiar mai importantă decât tipul acestuia.

În opinia lui Weisenberger, opțiunea cea mai sănătoasă este consumul unui îndulcitor în cantitate cât mai mică. „Doza îl face otravă”, punctează Weisenberger.

Potrivit specialistului, de la o anumită cantitate în sus de îndulcitori apar efecte adverse.  Aceasta recomandă consumul de stevia sau de sucraloza, sau chiar varierea lor.

În concluzie, dacă ții o dietă de slăbit sau suferi de prediabet sau diabet, poți folosi orice îndulcitori preferi. Însă nu în cantitate mare, conchide Jill Weisenberger.

SURSA

Horoscopul relațiilor. Ce este „sufletul karmic” și cum îți găsești partenerul aproape ideal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *