Admitere liceu 2023. Ierarhia elevilor pe judeţe a fost publicată de ministerul Educaţiei

Admitere liceu 2023. Ierarhia elevilor pe judeţe a fost publicată de ministerul Educaţiei

Ierarhia de admitere la liceu 2023 a fost publicată din nou de Ministerul Educației, miercuri seară, după ce cu o zi înainte a fost nevoit să retragă o ierarhie care era întocmită eronat folosind drept criteriu de departajare media de absolvire a claselor V-VIII și nu notele de la română și matematică de la Evaluare Națională.

Lista cu ierarhii din fiecare județ și din municipiul București:

ALBA
ARAD
ARGEȘ
BUCUREȘTI
BACĂU
BIHOR
BISTRIȚA-NĂSĂUD
BRĂILA
BOTOȘANI
BRAȘOV
BUZĂU
CLUJ
CĂLĂRAȘI
CARAȘ SEVERIN
CONSTANȚA
COVASNA
DÂMBOVIȚA
DOLJ
GORJ
GALAȚI
GIURGIU
HUNEDOARA
HARGHITA
ILFOV
IALOMIȚA
IAȘI
MEHEDINȚI
MARAMUREȘ
MUREȘ
NEAMȚ
OLT
PRAHOVA
SIBIU
SĂLAJ
SATU-MARE
SUCEAVA
TULCEA
TIMIȘ
TELEORMAN
VÂLCEA
VRANCEA
VASLUI

Cum se calculează media de admitere

2023 este primul an în care media de admitere la liceu este calculată ținând cont doar de notele de la Evaluare Națională, nu și de media din clasele gimnaziale.

Mai exact, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022-2023.

Până acum, media de admitere pe baza căreia s-a făcut înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial s-a calculat ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care avea o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care avea o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Ministerul Educației a greșit prima ierarhie

Ierarhia la nivel județean și ierarhia pe București a elevilor care au susținut Evaluarea Națională și vor să se înscrie la liceu a fost publicată greșit pe site, când a fost publicată pe 4 iulie cu o zi înainte față de data comunicată inițial de Ministerul Educației.

„Am luat legatura cu cei care se ocupa de aplicație pentru a verifica încă o dată dacă este respectată ordinea criteriilor de departajare. Accesul la ierarhie va fi blocat până se vor finaliza verificările. Termenul de publicare este 5 iulie”, a spus secretarul de stat Florian Lixandru.

Ministerul Educației a revenit pe 5 iulie cu ierarhia întocmită după respectarea noilor criterii de departaje introduse.

Calendarul înscrierii la liceu

Elevii de clasa a VIII-a completează, în perioadele 6-17 iulie și 10-17 iulie 2023, opțiunile în fișele de înscriere la liceu. Completarea fișelor se face în prezența părintelui și a dirigintelui.

6-7 și 10-14 iulie 2023 – Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.
6-7 și 10-14 iulie 2023 – Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.
17 iulie 2023 – Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată. Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.
17 iulie 2023 – Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.
18 iulie 2023 – Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.
18 iulie 2023 – Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.
19 iulie 2023 – Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.
20-25 iulie 2023 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
25 iulie 2023 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
26-28 iulie 2023 – Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
28 iulie 2023 – Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților romi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă
31 iulie 2023 – Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru romi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă
1-2 august 2023 – Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
3-4 august 2023 – Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații
7-9 august 2023 – Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *