Aflat în Bulgaria, Ciolacu vorbește despre „dreptul” celor două țări de a intra în Schengen. „Vom găsi calea corectă”

Aflat în Bulgaria, Ciolacu vorbește despre „dreptul” celor două țări de a intra în Schengen. „Vom găsi calea corectă”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, 9 octombrie, la Varna, că aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen nu este o cerință comună, ci „pur şi simplu un drept”, fără să facă referire la posibilitatea decuplării Bucureștiului de Sofia.

„În acest moment, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice de peste 10 ani de zile. Eforturile din ultimul timp ale Bulgariei de a închide toate dosarele în ceea ce priveşte statul de drept s-au finalizat, au fost recunoscute şi de către Comisie şi sperăm ca în perioada următoare să avem discuţii aplicate atât cu Comisia, cât şi cu Parlamentul European, dar şi cu cele două state care, până în acest moment, s-au opus”, a spus Marcel Ciolacu, după ce a participat la Trilaterala România – Bulgaria – Grecia, la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

„N-aş dori să intrăm foarte în detaliu, dar, îmi menţin părerea, este total incorect să punem interesele şi politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi, într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult”, a adăugat el.

„Sunt ferm convins că împreună vom găsi calea corectă ca state ca România şi Bulgaria să nu mai fie ţinute la colţ total nedrept. Nu este o cerinţă a României şi a Bulgariei, este pur şi simplu un drept”, a mai spus premierul, precizând că este „total incorect” ca politica internă din Austria, țară care se opune extinderii Schengen, să fie pusă înaintea intereselor unei Europe întregi.

Istoricul blocării României la Schengen

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că nu există garanții că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda viitorului Consiliu JAI și a subliniat că acest lucru va fi făcut doar atunci când vor exista elemente certe care să arate că există consens.

Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.

Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europenă de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la viitorul Consiliu al miniștrilor de interne ai UE.

Ulterior, Austria a acuzat România că blochează accesul militarilor săi la operațiunile NATO în semn de răzbunare.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *