Ajutor încălzire 2023-2024 – cine poate primi ajutorul pentru încălzirea locuinței

Ajutor încălzire 2023-2024 – cine poate primi ajutorul pentru încălzirea locuinței

În pofida temperaturilor care se situează în continuare peste valorile termice normale pentru începutul de noiembrie, sezonul rece se apropie, motiv pentru care ar trebui deja să ne gândim la soluțiile pe care le avem la dispoziție pentru a putea face față cheltuielilor, care se anunță foarte mari în iarna ce stă să bată la ușă. Cum viitorul este incert în ceea ce privește consumul de gaze și de electricitate în sezonul rece, cetățenii români cu posibilități financiare limitate pot accesa un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței în iarna 2023-2024.

Concret, aceste persoane ar trebui să înceapă să facă demersurile pentru a știi ce au de făcut ca să poată beneficia de ajutor pentru încălzirea locuințelor în următorul sezon rece. La fel cum s-a întâmplat în fiecare an de când a fost introdus acest sprijin guvernamental, în 2021, autorităţile din România caută în permanență cele mai bune și avantajoase soluţii cu care să vină în sprijinul persoanelor care fac parte din categoria celor vulnerabile. În cazul în care te numeri printre persoanele care ar trebui să beneficieze de ajutorul pentru încălzirea locuinței în acest articol îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a avea parte de o iarnă cât mai liniștită și cât mai călduroasă.

Ce este ajutorul pentru încălzire

În multe țări din Uniunea Europeană există diverse programe guvernamentale sau alte scheme de asistență socială prin care se oferă ajutor pentru încălzirea locuințelor pe timp de iarnă pentru familiile cu venituri mici sau pentru grupurile vulnerabile.

În România, ajutorul pentru încălzirea locuinței este o formă de asistență socială acordată familiilor sau persoanelor cu venituri reduse, cu scopul de a le ajuta să facă față costurilor ridicate cu încălzire locuinței în perioada sezonului rece, în conformitate cu prevederile impuse de Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, care protejează consumatorii vulnerabili, relatează Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o locuinţă

Acest ajutor este acordat de către autoritățile locale sau de către Guvern, în funcție de programul specific și de politica socială în vigoare. Acest sprijin se acordă sub diferite forme, de la vouchere pentru alimente şi pentru achitarea facturilor la lumină şi până la ajutoarele de încălzire propriu-zise care se oferă pe parcursul a câteva luni, în fiecare iarnă.

În funcție de sistemul de încălzire din locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat, ajutor pentru gaze naturale, ajutor pentru energie electrică și ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Ce spune legislația în vigoare

Legislaţia în vigoare, adică Legea nr. 216/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie precizează o serie de detalii extrem de importante despre ceea ce presupune acordarea ajutorului pentru încălzire în iarna 2023-2024.

Astfel, între altele, încă din start se menționează faptul că „ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuinţă, respectiv pentru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de reşedinţă”. În același timp, potrivit prevederilor aceleiași legi, „în situaţia în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în acelaşi spaţiu locativ, ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în numele titularului contractului/convenţiei individuale încheiat cu furnizorul”.

Cine poate beneficia de ajutor pentru încălzire

Așa cum au stat lucrurile și în precedentele două ierni, în sezonul rece 2023-2024 ar urma să primească ajutoare de încălzire doar persoanele care au venituri mici. Este vorba atât despre cetățenii cu venituri mici individual, adică persoanele singure, cât şi cetățenii cu venituri mici pe membru de familie, în cazul familiilor numeroase.

Ajutoare de încălzire primesc doar persoanele care au venituri mici

Mai exact, potrivit site-ului oficial ANPIS, persoanele singure care pot beneficia de ajutor pentru încălzire nu trebuie să câştige mai mult de 2.053 de lei pe lună, care este pragul maxim admis de legislația actuală. De asemenea, în categoria persoanelor vulnerabile sunt incluse și cele din familiile care încasează într-o lună cel mult 1.386 de lei pe membru de familie. Aceste persoane ar urma să primească ajutoare de încălzire în intervalul 1 noiembrie 2023-31 martie 2024.

Dreptul la ajutorul pentru încălzire poate fi solicitat odată cu cel de ajutor social și/sau cu cel de alocație pentru susținerea familiei.

Cum se obține ajutorul pentru încălzire

Ajutorul pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2023-2024 se va putea acorda doar în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere. Aceasta din urmă va trebui să conțină date referitoare la componența familiei, la veniturile lunare ale acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute. Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale. De aceea, la completarea cererii, solicitantul are obligaţia să transmită corect toate informațiile solicitate.

În același timp, în declarație trebuie să fie menționat și tipul de sistem de încălzire utilizat în locuință, iar acesta poate fi pe pe bază de gaze, curent, lemne, peleți, etc. Așa cum aminteam anterior, Legea nr. 226/2021 îi protejează pe toți cei care fac parte din categoria persoanelor vulnerabile, indiferent de sistemul de încălzire pe care acestea îl folosesc.

Ce acte ai nevoie pentru ajutorul de încălzire

În afară de declaraţia pe propria răspundere, persoana sau familia solicitantă va trebui, de asemenea, să pună la dosar şi o serie de documente. Astfel, vei avea nevoie de copii de pe documentele de identitate ale membrilor familiei și documente care să ateste nivelul veniturilor încasate, respectiv adeverinţă de salariat, cupon pensie, etc.

Cererea împreună cu toate actele necesare pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței se pot depune, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria comunei, orașului, municipiului ori, după caz, a sectorului Municipiului București în a cărei rază teritorială se află locuința pentru care se solicită ajutorul pentru încălzire.

Până când se depun actele pentru ajutorul de încălzire

Solicitările pentru acordarea ajutorului de încălzire pentru sezonul 2023-2024 s-au putut depune începând cu data de 15 octombrie, însă cei care îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pe parcursul sezonului rece pot depune cererile și după această dată.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în funcție de venitul mediu net pe membru de familie sau al persoanei singure

Acest beneficiu se acordă pentru perioada 1 noiembrie 2023-31 martie 2024, în baza Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, precum și a HG nr. 1073/2021 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a acesteia, pentru a veni în sprijinul cetățenilor și al autorităților publice locale.

Datorită faptului că situaţia poate fi dinamică de la o lună la alta, adică poate apărea pericolul ca o persoană să rămână fără venit, actele pentru a obţine ajutorul de încălzire se pot depune în fiecare lună dintre cele menţionate anterior. Cu toate acestea, trebuie să facem precizarea că există un anumit termen-limită, ceea ce înseamnă că documentele pot fi depuse la primăria de care aparţii până la data de 20 a fiecărei luni dintre cele menționate astfel încât să existe suficient timp pentru ca solicitările să fie procesate sau verificate.

Ce se întâmplă dacă se depășește termenul-limită

Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzire se va face prin dispoziția primarului și se va emite o singură dată pentru toată perioada de acordare a ajutorului. Dispoziția se va comunica titularilor până la data de 15 noiembrie.

În situația în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzire pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face tot prin dispoziție a primarului.

Ținând cont de faptul că, în situația în care cererea est depusă după data de 20 a unei luni, ajutorul se va acorda din următoarea lună, iar valoarea acestuia va fi mai mică și nu va acoperi toată perioada sezonului rece, adică intervalul 1 noiembrie 2023-31 martie 2024.

De asemenea, trebuie spus că stabilirea dreptului se face tot prin dispoziție de primar începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care aceștia au depus cererea.

Ce valoare are ajutorul pentru încălzire

După cum am mai precizat, ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în funcție de venitul mediu net pe membru de familie sau al persoanei singure, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se acordă după cum urmează:

în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de sub 200 de lei pe membru de familie/persoana singură;
în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
în proporție de 80%, pentru un venit lunar net cuprins între 320,1 și 440 lei;
în proporție de 70%, pentru un venit lunar net cuprins între 440,1 și 560 lei;
în proporție de 60%, pentru un venit lunar net cuprins între 560,1 și 680 lei;
în proporție de 50%, pentru un venit lunar net cuprins între 680,1 și 920 lei;
în proporție de 40%, pentru un venit lunar net cuprins între 920,1 și 1.040 lei;
în proporție de 30%, pentru un venit lunar net cuprins între 1.040,1 și 1.160 lei;
în proporție de 20%, pentru un venit lunar net cuprins între 1.160,1 și 1.280 lei;
în proporție de 10%, pentru un venit lunar net cuprins între 1.280,1 și 1.386 lei/membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Valoarea de referință luată care se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzirea locuinței, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de 250 lei/lună pentru gaze naturale, sub 500 lei/lună pentru energie electrică și sub 320 lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește în fiecare lună, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Vezi şi cum poți să obții vouchere Materna în 2023!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *