Alegeri prezidențiale 2024 – când își aleg românii noul președinte

Alegeri prezidențiale 2024 – când își aleg românii noul președinte

Alegerile prezidențiale nu vor mai avea loc la finalul anului, cum a fost până acum 5 ani, ci au fost devansate două luni. Mai precis, primul tur de scrutin va avea loc pe 15 septembrie, iar al doilea, dacă va fi necesar, a fost programat pentru 29 septembrie.

Acestea vor fi primele alegeri care vor avea loc în același an cu alegerile locale și alegerile parlamentare, din 2004 și până în prezent. Președintele joacă un rol foarte important, fiind cel care reprezintă statul român pe plan extern și are puteri în domenii cheie precum apărarea națională, siguranța națională, politica externă și numirea unor oficiali guvernamentali. Rolul președintelui este definit de Constituție.

Data alegeri prezidențiale 2024 – când ne alegem presedintele

Primul tur de scrutin va avea loc pe 15 septembrie, iar al doilea a fost programat pentru 29 septembrie, în caz că niciun candidat nu are majoritatea absolută. Președintele este ales pentru o durată de 5 ani.

Cum se desfășoară alegerile prezidențiale

Acest lucru implică înregistrarea candidaților de către Biroul Electoral Central, urmată de campania electorală. Cetățenii se prezintă la secțiile de votare pentru a-și exprima opțiunile prin vot, iar rezultatele sunt numărate și centralizate de către BEC. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea absolută în primul tur, se organizează un al doilea tur între primii doi candidați.

Cum votăm la alegerile prezidențiale 2024

Alegătorii vor primi un singur buletin de vot pe care vor fi trecuți toți candidații care îndeplinesc condițiile legale, intră în cabinele de vot, pun ștampila, apoi introduc buletinul de vot în urnă. Alegerile prezidențiale se organizează în două tururi.

Un candidat va fi ales doar dacă obține mai mult de 50% din numărul total de voturi valabil exprimate în primul tur. Dacă niciun candidat nu reușește acest lucru, se va organiza un al doilea tur, la două săptămâni distanță, unde vor concura doar primii doi candidați. În al doilea tur, câștigător va fi candidatul care primește cele mai multe voturi, indiferent de procentaj.

Cine poate vota la alegerile prezidențiale

Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. Potrivit legii, nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate definitiv la pierderea drepturilor electorale.

Care sunt criteriile pentru a deveni președinte

Vârsta minimă pentru a fi eligibil este de 35 de ani. Potrivit Constituției, președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Nici o persoană nu poate îndeplini funcția de președinte al României decât pentru cel mult două mandate, care pot fi și succesive.

Cine au fost președinti ai României

România a avut patru președinți după Revoluția din 1989, când fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat de la putere. Este vorba despre Ion Iliescu (1990-1996 și 2000-2004), Emil Constantinescu (1996-2000), Traian Băsescu (2004-2014) și Klaus Iohannis (2014-2024).

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *