Alertă în lanțul vulcanic de lângă Napoli. Autoritățile fac planuri de evacuare a populației

Alertă în lanțul vulcanic de lângă Napoli. Autoritățile fac planuri de evacuare a populației

Îngrijorarea crește cu privire la riscul unei erupții într-o zonă vulcanică întinsă în apropiere de Napoli, după ce zona a fost lovită de cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani, potrivit The Guardian.

Activitatea seismică pe Campi Flegrei, o constelație de cratere vulcanice antice, s-a intensificat în ultimul an și mai ales în ultimele luni, cu peste 80 de evenimente care au avut loc în primele ore ale dimineții de miercuri, cel mai mare fiind un cutremur cu magnitudinea 4,2.

„Având în vedere că activitatea seismică nu a făcut decât să crească în ultimele luni, în acest moment nu vedem un sfârșit”, a declarat pentru TGCom24 Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia.

Doglioni a declarat că cel mai bun scenariu ar fi ca activitatea să se încheie, așa cum s-a întâmplat după o lungă perioadă de tulburări la începutul anilor 1980, în timp ce cel mai rău ar fi o erupție asemănătoare cu ultima erupție din 1538, care a creat o serie de mici dealuri și cratere.

„Monitorizăm situația, dar nu știm cum va evolua”, a spus el. „În cazul unei erupții, nu știm când și unde ar putea avea loc. Oricât de mică ar fi, ar provoca tulburări sociale”.

În Campi Flegrei locuiesc cel puțin 360.000 de persoane din șapte dintre cele mai expuse centre locuite, inclusiv o parte din Napoli.

Spre deosebire de Muntele Vezuviu din apropiere, în formă de con, a cărui erupție din anul 79 d.Hr. a distrus orașele antice romane Pompei și Herculaneum, Campi Flegrei este o calderă, sau depresiune, lungă de 10 km, care s-a format acum 39.000 de ani, după ce o erupție a golit-o de magmă.

Cu toate acestea, este mult mai activă decât Vezuviul.

Mii de cutremure mici, începând cu anii 1950, au slăbit bazinul din vârful vulcanului, în timp ce presiunea de sub el crește, creând condițiile pentru o eurpție, potrivit unui studiu realizat în comun de academicieni de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV) și University College London (UCL) în iunie, care a concluzionat că vulcanul se apropie de „punctul de rupere” și se află într-o „stare extrem de periculoasă”.

Cutremurul de miercuri, care a fost resimțit și la Roma, a provocat fuga oamenilor din case și întreruperea circulației trenurilor, deși nu s-au înregistrat răniți sau pagube majore.

Nello Musumeci, ministrul protecției civile, a declarat că se va întâlni cu oficialii locali din Napoli în următoarele zile pentru a cere „accelerarea elaborării planurilor de exod în caz de urgență”.

„Trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate, dar trebuie să evităm alarmismul, deoarece, în acest moment, nu este justificat”, a declarat acesta pentru Il Mattino.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *