Alertă OMS: „Boala papagalului“ se răspândește la om

„Boala papagalului“ sau Psitacoza se răspândește la om avertizează OMS, citată de rainews.it. 

Psitacoza este o boală respiratorie cauzată de o bacterie care infectează în principal păsările, dar care, la om „poate provoca și forme grave care duc la deces“.

De aceea, Organizația Mondială a Sănătății a lansat o alertă privind creșterea numărului de cazuri umane în UE, „întrucât comunicarea la timp a acestor riscuri ne poate ajuta sa avem intervenții cat mai anticipative ale unei posibile noi situații de urgență infecțioasă”.

Fabrizio Pregliasco, virolog la Universitatea din Milano, comentează raportul OMS privind o tendință de creștere a infecției umane cu Chlamydophila psittaci în Uniunea Europeană între 2023 și începutul anului 2024, deosebit de marcată în noiembrie și decembrie trecut. „ Trebuie să primim aceste alerte cu simț de responsabilitate și atenție, fără a exagera în alarmism – precizează expertul – dar nici subestimându-le”.

„Trăim într-un ecosistem format din interacțiuni continue între virusuri, bacterii, animale și oameni”, explică Pregliasco. De aici și necesitatea unei abordări „One Health” care necesită „responsabilitatea și atenția tuturor – reiterează el – și mai ales a instituțiilor, chemate să efectueze controale din ce în ce mai intense și numeroase în cadrul unei rețele internaționale complexe și extinse, care este finanțată, astfel încât să poată garanta o sensibilitate adecvată” pentru a detecta urgențele viitoare la timp, și alimentat de „rapoarte constante care trebuie colectate și împărtășite rapid. Aceasta este lecția pe care am învățat-o de la Covid: comunicare, atenție, responsabilitate și „ingrijorare” .

Ce este psitacoza

Psittacoza, numită și ornitoză sau boala papagalului, este o infecție pe care oamenii o contractează de obicei de la păsări, din cauza unei bacterii numită Chlamydia psittaci. Păsările capabile să transmită această boală infecțioasă sunt ​​papagalii, canarii, vrăbiile, porumbeii etc.

Boala poate fi contractată dacă o persoană ia contact direct cu urina, fecalele, ouăle sau penele animalelor infectate.
Formele mai puțin severe de psitacoză pot fi asimptomatice sau caracterizate prin simptome asemănătoare gripei; formele mai grave pot da însă naştere la pneumonie.

OMS este îngrijorată de răspândirea acestei boli

Într-un buletin lansat marți, 5 martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează asupra creșterii cazurilor de psitacoză în Europa. În cursul anului 2023 și începutul lui 2024, Austria, Danemarca, Germania, Suedia și Țările de Jos au raportat cazuri pe teritoriul lor. În fiecare dintre aceste țări, au fost înregistrate câteva zeci de cazuri în ultimele luni, „o creștere neobișnuită și neașteptată”.

The post Alertă OMS: „Boala papagalului“ se răspândește la om appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *