Alexandru Rafila, după scandalul Cîrstoiu: „Vreau să găsim o soluție legislativă”

Alexandru Rafila, după scandalul Cîrstoiu: „Vreau să găsim o soluție legislativă”

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că vrea să găsească o soluţie legislativă care să reglementeze situațiile în care pacienții sunt direcționați de la stat către clinicile private, relatează Hotnews.ro. Reacția ministrului vine după dezvăluirile legate de cazul doctorului Cătălin Cîrstoiu, fost candidat al alianței PSD-PNL la Primăria Capitalei și manager al unui spital de stat, care trimitea pacienții la clinica privată a familiei, Anemona Med.

Alexandru Rafila a precizat că „se gândește” cum să reglementeze direcționarea pacienților de la stat la privat, însă spune că își dorește „un punct de vedere legislativ cumpătat”, care să respecte două principii, arată sursa citată.

„Un principiu este cel al faptului că un medic poate să lucreze deopotrivă în sectorul public și în cel privat, dar lucrul acesta trebuie făcut cu respectarea programului de lucru. Al doilea principiu este că pacienții pot să opteze, sigur, între sectorul public și cel privat, dar eu m-am referit explicit la situația în care, de exemplu, un pacient este chemat și investigat la spitalul public, după care este direcționat spre o clinică privată”, adaugă Rafila.

Ministrul sănătății a subliniat că nu ia în calcul „niciun fel de îngrădire a dreptului medicilor sau pacienților să opteze, să lucreze sau să fie tratați în sectorul public sau privat”.

„Dar lucrurile acestea trebuie să se întâmple foarte clar, ori se tratează în sectorul public, ori se tratează în sectorul privat. Există și situații excepționale, care necesită un astfel de parcurs al pacientului. Nu trebuie îngrădit un astfel de parcurs și vreau să găsim o soluție legislativă care să permită, în anumite situații, și un astfel de parcurs, în care pacientul este tratat întâi la public și trebuie să ajungă la privat, sau o situație inversă, în care ajunge din sectorul privat în sectorul public”, a spus ministrul sănătății.

El mai spune că cele două sectoare, public și privat, nu ar trebui să fie considerate opuse, ci complementare, „însă trebuie să jucăm în condiții de egalitate în ceea ce privește modul de decontare a serviciilor”.

Ministrul sănătății susține că, în România, contribuția personală a pacienților pentru servicii medicale și medicamente este de circa 20%. „E un procent destul de mare pentru Uniunea Europeană. Trebuie să lucrăm ca, în timp, acest procent să se reducă, nu să crească. Sunt banii pe care pacienții îi plătesc pentru medicamente și servicii private”, a afirmat Rafila.

Declarațiile ministrului Rafila au fost făcute joi, 25 aprilie, unde a participat la ceremonia care a marcat 100 de ani de la înființarea Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.

Reacția ministrului sănătății vine după dezvăluirile în cazul medicului Cîrstoiu, manager la spitalul de stat Universitar, dar care trimitea pacienții la clinica privată a familiei, Anemona Med.

Într-o investigaţie publicată pe 10 aprilie, HotNews.ro a prezentat documente care arată că medicul Cătălin Cîrstoiu a lucrat în toamna lui 2023 ca manager la stat, dar trimitea pacienții la clinica privată Anemona Med, pe care o deține împreună cu soția sa, dr. Monica-Mihaela Cîrstoiu. Pacienții plăteau pe altă firmă, tot a familiei Cîrstoiu.

Pe 19 aprilie, Cătălin Cîrstoiu a susținut o conferință de presă, în fața Spitalului Universitar din București, în care a încercat să explice dezvăluirile din presă privind presupusa sa stare de incompatibilitate.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *