Aproape jumătate dintre germani cred că un atac rusesc „este posibil”, iar 4 din 10 și-au făcut deja provizii, arată un sondaj comandat de Bild

Aproape jumătate dintre germani cred că un atac rusesc „este posibil”, iar 4 din 10 și-au făcut deja provizii, arată un sondaj comandat de Bild

Conform unui sondaj INSA comandat de ziarul german Bild, la care au participat 1001 respondenți, un posibil atac rusesc asupra Germaniei îi îngrijorează pe 46% dintre cei chestionați,

„Trebuie să luăm în calcul faptul că Vladimir Putin ar putea chiar ataca o ţară NATO, cândva”, a afirmat Boris Pistorius (foto), ministrul german al apărării. Într-un interviu din 19 ianuarie. oficialul a estimat că, dacă ar fi să se întâmple, „experții noștri se așteaptă la o perioadă de 5 până la 8 ani în care acest lucru ar putea fi posibil”.

În ianuarie, un avertisment lansat către suedezi de doi înalți oficiali din domeniul apărării, care au vorbit despre amenințarea unui război cu Rusia, a stârnit îngrijorare și acuzații de alarmism în țara nordică.

Ministrul apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, a avertizat, în cadrul unei conferințe pe teme de apărare, că în Suedia „ar putea avea loc un război” și a făcut apel la autoritățile locale, la planificatorii pentru situații de urgență și la suedezii obișnuiți să fie pregătiți.

Declarațiile din ultima lună au avut „efect”, observă Bild. Potrivit unui sondaj al institutului INSA din Erfurt, comandat de ziarul german, un posibil atac rusesc asupra Occidentului/ Germaniei îi îngrijorează pe 46,1% dintre cei chestionați. Nu sunt îngrijorați 44% dintre respondenți, iar 9,9% au spus că „nu știu” sau nu au răspuns deloc.

După ce au existat apeluri pentru a face provizii în caz de război, în Suedia și Norvegia printre altele, în Germania, conform sondajului, 39,1% au făcut acest lucru până în prezent. Până acum, 55,9% au decis să nu facă provizii de urgență. 4,9% nu au oferit niciun răspuns.

Niciun buncăr din Germania nu este utilizabil în prezent

Oficiul Federal pentru Asistență în caz de Dezastre și Protecție Civilă (BBK) din Germania a recomandat de mult timp o aprovizionare cu alimente, apă, produse de igienă, truse de prim ajutor și echipament de camping.

În cadrul aceluiași sondaj, doar unul din șase respondenți (15,9%) a spus că știe unde ar putea găsi protecție în cazul unui atac cu rachete (79,4% nu știu unde să meargă în caz de atac).

Bild scrie că din cele 600 de adăposturi antiaeriene, niciun buncăr nu este în prezent gata de utilizare.

Întreținerea buncărelor s-a oprit în 2007, când guvernele federale și de stat au decis să pună capăt „întreținerii funcționale a adăposturilor publice”.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *