Armata ucraineană raționalizează muniția pe front, de teamă că Statele Unite vor reduce asistența militară: „Pentru un obuz tras de noi, rușii trag zece”

Armata ucraineană raționalizează muniția pe front, de teamă că Statele Unite vor reduce asistența militară: „Pentru un obuz tras de noi, rușii trag zece”

Armata ucraineană are un deficit grav de arme, în primul rând artilerie, a declarat un reprezentant al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru ziarul american The Wall Street Journal (WSJ). Potrivit acestuia, pentru fiecare obuz tras de Forțele Armate ale Ucrainei, rușii trag zece.

După cum a spus reprezentantul SBU, trupele ucrainene se află acum „într-o poziție extrem de dezavantajoasă” din cauza lipsei de echipamente de toate tipurile. Alți interlocutori WSJ de la Kiev au spus că unitățile Forțelor Armate ucrainene trebuie să conserve muniția, de teamă că Statele Unite vor reduce asistența militară.

Trupele ucrainene sunt dezavantajate pe fondul penuriei de tot felul de echipamente, chiar înainte ca posibilele consecințe ale blocării ajutorului suplimentar de către republicani să afecteze pe deplin luptele. Cel mai grav e în ceea ce privește artileria: forțele ruse îi depășesc pe ucraineni cu aproximativ 10 obuze rusești trase la fiecare obuz pe care îl folosesc ucrainenii, a spus un oficial din domeniul securității de la Kiev.

Cu trupele și echipamentele sever epuizate de contraofensiva eșuată de anul trecut, Ucraina face un efort defensiv menit să întârzie ofensivele Rusiei și să prevină o înfrângere.

Rusia nu a rezolvat încă provocarea de a rupe liniile defensive ale Ucrainei cu vehicule blindate, pe care ucrainenii le pot observa și ținti rapid cu drone aeriene. Dar avansează cu ajutorul superiorității în ceea ce privește numărul soldaților și obuzelor de artilerie.

Lipsa de obuze, rachete și alte muniții împiedică eforturile ucrainene de a reține valurile de vehicule blindate, trupe și artilerie rusești. Ucraina improvizează folosind drone explozive, pentru a elimina coloanele blindate. Dar trupele terestre rusești încă reușesc să scape, în ciuda pierderilor grele, permițând forțelor Moscovei să avanseze.

Rușii au pătruns în orașul Avdiivka, din estul Ucrainei, dinspre nord și sud și încearcă să-i întrerupă principala linie de aprovizionare. De asemenea, rușii se apropie de Kupiansk, un oraș pe care Ucraina l-a recucerit în 2022 într- o contraofensivă fulger.

Niciunul dintre orașe nu este un premiu strategic, dar luarea oricăruia dintre ele ar fi prima cucerire majoră pentru Rusia de când a intrat în orașul Bakhmut și i-ar permite președintelui rus Vladimir Putin să revendice o victorie care să ridice moralul.

Ucraina are mai mult succes în războiul aerian și maritim. Rusia pare să fi eșuat în eforturile sale din această iarnă de a paraliza infrastructura civilă, inclusiv electricitatea și încălzirea, cu lovituri cu rachete și drone. În cel puțin trei rânduri, Ucraina a folosit rachetele sale de apărare antiaeriană Patriot, proiectate de SUA, pentru a surprinde avioanele scumpe de război rusești și pentru a le doborî.

Agenția de informații militare a Ucrainei a declarat săptămâna trecută că a folosit drone navale pentru a distruge o corvetă de rachete rusă din Crimeea ocupată. Atacurile ucrainene cu drone au redus drastic mișcările Flotei Ruse de la Marea Neagră și au permis Kievului să crească exporturile din principalul său port sudic, Odesa, până la aproape nivelurile de dinainte de război.

Preocuparea pentru Ucraina este fragilitatea liniei frontului. Soldații din tranșee se plâng că unitățile lor nu au personal complet și se schimbă cu greu pentru odihnă. Zalujnîi s-a plâns de recrutarea slabă, dând vina pe guvern.

De la invazia pe scară largă a Rusiei în urmă cu aproape doi ani, Ucraina a reținut forțele rusești superioare numeric cu o combinație de vitejie extremă și armament occidental de precizie avansată. Exactitatea sistemelor, inclusiv lansatoarele de rachete antitanc americane Javelin și rachete Himars de pe camioane, precum și rachete de croazieră Storm Shadow și Scalp europene, a permis forțelor limitate ale Kievului să umilească ceea ce fusese considerată una dintre cele mai importante armate ale lumii.

Acum, în condițiile în care Congresul american nu poate ajunge la un acord cu privire la un ajutor militar mai mare pentru Ucraina, soldații și politicienii săi se tem că apărarea slăbește. Europa se luptă să accelereze ajutorul, dar îi lipsesc arsenalele bine aprovizionate ale Pentagonului și capacitatea de a extinde rapid producția de provizii vitale, cum ar fi obuzele de artilerie.

Dacă Congresul nu aprobă noi finanțări pentru Ucraina, ajutorul de echipamente americane nu se vor opri brusc, ci se va epuiza încet.

Rusia, simțind oportunitatea, a bombardat Ucraina cu drone și rachete care distrug echipamentele militare, demoralizează populația și, potențial cel mai amenințător pe termen lung, epuizează stocul de interceptori de apărare aeriană al Kievului.

Ucraina a acordat prioritate atingerii unor ținte care pot avea un impact maxim, cum ar fi bazele aeriene rusești de unde sunt lansate atacurile și rafinăriile sau depozitele de aprovizionare cu combustibil aflate în spatele liniilor frontului. Scopul este să submineze capacitatea Moscovei de a duce un război și nu doar să lovească grupuri de trupe. Kievul speră că abordarea aceasta va fi mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât uciderea soldaților din prima linie și ar putea oferi un respiro pentru soldații ucraineni.

„Lovind ținte în adâncime, eliberați trupele de pe front”, a spus generalul german în retragere Heinrich Brauss, despre utilizarea de către Ucraina a rachetelor de croazieră anglo-franceze.

De asemenea, Ucraina se luptă pentru a-și extinde producția de drone mici unidirecționale încărcate cu explozibili. La începutul războiului, Kievul și cetățenii privați au importat un număr mare de drone pilotate de la distanță, mai întâi pentru recunoaștere și mai târziu ca sisteme ofensive.

În ultimul an, Ucraina a trecut la fabricarea propriilor drone explozive în aproximativ 200 de fabrici împrăștiate în toată țara, majoritatea uzine mici, improvizate. Scopul este de a produce un milion de drone în acest an, sau mai mult de 80.000 pe lună.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *